Ngjarje

Ngjyrat e hënës

Pas do kohësh mungese, është kthyer të premten e 27 korrikut spektakli i magjishëm i eklipsit Hënor me një distancë minimale nga Toka. Hëna arriti qendrën e hijes tokësore, duke gjeneruar një eklips për një periudhë kohore prej gati 103 minutash, më i gjati i shekullit të XXI . Hëna  “u përgjak” falë planetit Mars, që ishte 'në kundërshti të madhe', që do të thotë në distancë minimale nga toka dhe në shkëlqimin më të madh të saj.

Çfarë ndodh në Hapësirë

Eklipsi hënor ndodh sa herë që Toka ndërhyn në mes Diellit dhe satelitit tonë natyror,ose kur Hëna kalon përmes konit  të hijes së projektuar nga Toka në hapësirë.

Kur Hëna është vetëm pjesërisht e errësuar nga prania e planetit tokë, ne natyrisht po flasim për eklipset e pjesshme, ndërsa eklipsimi është i plotë kur errësira e plotë bie në hënë.

Sipas specialistëve, ajo që ne pamë në qiell, nuk ishte një disk i zi, por ne pamë sipërfaqen hënore me një ngjyrë të kuqe të errët. Metaforikisht e quajmë të përgjakur. Në fakt, ngjyra e hënës është përgjegjëse për atmosferën e Tokës: rrezet e dritës që vijnë nga Dielli janë në fakt të shpërndara nga atmosfera, por ndryshe sipas ngjyrës, që është frekuenca e tyre dhe gjatësia e valës . Në të vërtetë, ngjyrat më të zakonshme janë ato mes blu dhe violetës - dhe kjo është arsyeja pse qielli duket blu gjatë ditës - ndërsa ato të hijeve të kuqe janë shmangur dhe madje mund të arrijnë sipërfaqen e Hënës, duke e ndriçuar atë me një dritë të zbehtë të kuqe.

Ky shpjegim fizik justifikon ngjyrimin e Hënës, e cila u arrit me anë të rrezeve diellore të devijuara në mënyrë të përshtatshme nga atmosfera edhe gjatë fazës totale të eklipsit, që u shfaq qartë.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë