Keshilla

Nëse doni të rrisni fëmijë të suksesshëm, duhet t’i mësoni disa gjëra

Në vitet e para të jetës, fëmija juaj merr shumë informacione nga mjedisi që e rrethon. “Truri i fëmijëve është si një sfungjer,” thonë disa njerëz. Dhe, në fëmijëri, ato formojnë bazën për vetë-imazhin e tyre dhe gjuhën e tyre. Kjo është arsyeja pse ka disa mësime që janë thelbësore në vitet e hershme, në mënyrë që fëmija juaj të mund të ndërtojë një themel për t’i ndihmuar ata të zotëronin aftësitë në moshën më të rritur.

Çfarë duhet t’u mësoni fëmijëve?


Një gjuhë e dytë
Një studim tregoi se fëmijët që mësojnë një gjuhë të dytë përshtaten më shpejt me ndryshimet, kanë një kujtesë më të mirë dhe kanë një kuptim më të mirë të gjuhës në përgjithësi. Gjithashtu vlen për të përmendur se komunikimi në pjesë të tjera të botës nuk do të jetë një problem për fëmijën tuaj dhe ata do të kenë më shumë mundësi për karrierë. Sikur kjo të mos ishte e mjaftueshme, shkencëtarët nga Instituti i Kërkimeve Rotman në Kanada, kanë provuar se duke folur 2 gjuhë ndihmon trurin të shmang problemet e Alzheimer në moshën e vjetër.

Not
Praktikimi i çdo aktiviteti fizik na lejon të jetojmë një jetë më të shëndetshme. Ajo që e bën aktivitetin e notit të veçantë është se, përveç të qenit të aftë të shpëtosh jetën e fëmijës suaj në një situatë ekstreme ose të hapësh derën për përvoja të ndryshme, do të forcojë gjymtyrët e tyre dhe do t’i ndihmojë ata që të zhvillojnë më mirë koordinimin e tyre. Noti gjithashtu ndihmon trurin të qëndrojë i shëndetshëm më gjatë, thotë një studim i botuar nga Qendra Kombëtare për Bioteknologji.

Luajtja e një instrumenti
Gazeta e Neuroscience botoi një studim ku u zbulua se të mësosh një instrument përmirëson aftësitë dëgjimore dhe ndihmon në shmangien e problemeve të trurit. Kjo ndodh sepse, kur luajmë një instrument, ne aktivizojmë disa sisteme të trurit në të njëjtën kohë si dëgjimi dhe perceptimi. Kur fëmija juaj të rritet , do të ketë një aftësi më të mirë për të komunikuar dhe shprehur veten në mënyrë kreative.

Vallëzimi
Një studim i Universitetit Karlstad zbuloi se vallëzimi përmirëson performancën tek fëmijët. Kjo i lejon ata të komunikojnë dhe të shprehin emocionet përmes trupit të tyre dhe me ndihmën e muzikës inkurajojnë kreativitetin, aftësitë sociale dhe ndërtojnë vetëbesim. Vallëzimi gjithashtu do t’i sjellë fëmijët tuaj më afër kulturave të ndryshme dhe do t’i bëjë ata të priren të jenë më të hapur dhe të kenë besim te vetja.

Pastrimi
Higjiena është e domosdoshme për jetën e çdo qenieje njerëzore. Përveç arsyeve praktike, të tilla si udhëheqja e një jete të shëndetshme, kjo është sepse ndihmon që proceset mendore të jenë më të strukturuara dhe të organizuara. Në Japoni, pastrimi i klasës dhe shkollës është pjesë e arsimit shkollor.

Sensi i orientimit

Orjentimi i fëmijës suaj është i mirë për trurin e tyre dhe do t’i ndihmojë ata që të sillen më lehtë kudo që janë. Një studim zbulon se ka një GPS të brendshëm që krijon rrjete në neuronet tona që, siç mësojmë, ushqejmë ndjenjën e drejtimit dhe ndihmojmë trurin të planifikojë rrugët, duke përmirësuar procesin e marrjes së vendimeve.

Gatim- Duke gatuar me fëmijët tuaj, ju përmirësoni marrëdhëniet e tyre me ushqimin. Nëse i përfshini ata në përgatitjen e një pjatë, ata do të jenë më të kujdesshëm kur hanë dhe ka më pak gjasa të konsumojnë ushqim fast food-i . Vetëm duke ndjekur një recetë, ata do të mësojnë rëndësinë e udhëzimeve dhe do të shqyrtojnë çdo përbërës me shqisat e tyre. Edhe nëse fëmija është i vogël jepuni atyre informacion rreth fëmijëve.

 

Më Shumë