Shendet

Në fabrikën që krijon vaksinën anti-Covid për Europën: Gati në 350 frigoriferë

Fabrika e Puurs në Belgjikë është fabrika e vetme e Pfizer jashtë Shteteve të Bashkuara

Shishkat e para të vaksinës që do të shkojnë në Itali dhe gjetkë në vendet europiane në fillim të vitit 2021 janë tashmë këtu, të ruajtura në 70 gradë nën zero në 350 frigoriferë të mëdhenj që mundësohen nga energjia e gjeneruar nga dy turbina ere 150 metra të larta. "Ne kemi prodhuar tashmë qindra mijëra doza për të qenë gati sa më shpejt që të marrim lejen," shpjegon Koen Colpaert, një zëdhënës i fabrikës në Puurs Pfizer.

Nëse Administrata Amerikane e Barnave (FDA) jep dritën jeshile në dy javët e para të dhjetorit, Pfizer dhe BioNTech “do të jenë të gatshëm të shpërndajnë vaksinën brenda disa orësh”, thanë të dy kompanitë. Ky është një proces rekord, pasi koha mesatare që duhet që një vaksinë të licencohet në Shtetet e Bashkuara është zakonisht rreth tetë vjet.

Sa efektive është?

Të dhënat e publikuara këtë javë treguan se vaksina Pfizer dhe BioNTech ishte 95% efektive. Ky efekt ka prekur të gjitha grupmoshat dhe kombësitë, pavarësisht nga gjinia. Sipas të dy kompanive, vaksina gjithashtu kishte vetëm efekte anësore të lehta.

Përpjekjet për zhvillimin e vaksinës filluan në Mainz, Gjermani, në fund të janarit, kur Ugur Sahin, CEO dhe bashkë-themelues i BioNTech, lexoi për virusin në revistën prestigjioze shkencore Lancet dhe u tmerrua. “Unë e dija pothuajse menjëherë se kjo sëmundje do të na prekte,” tha Sahin në një intervistë.

BioNTech përdori teknologji që nuk ishte aprovuar kurrë për përdorim njerëzor. Ai merr material gjenetik të quajtur ARN dhe e injekton atë në qelizat muskulore, të cilat e përdorin atë si një udhëzues për prodhimin e një proteine që gjendet në sipërfaqen e virusit. Proteinat më pas stimulojnë sistemin imunitar dhe besohet se çojnë në mbrojtje afatgjatë kundër virusit. Kompanitë e tjera, përfshirë Moderna, gjithashtu përdorin teknologjinë ARN.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë