Keshilla

Mos i bëni edhe ju gabimet që bëjnë disa prindër

Të gjithë prindërit duan që fëmijët e tyre të kenë jetën më të mirë të mundshme. Shumë prej tyre punojnë në mënyrë që të jenë në gjendje të blejnë lodra të reja për ta, të tjerët janë të rreptë sepse duan që fëmijët e tyre të disiplinohen dhe të orientohen në qëllime, të tjerët u japin fëmijëve një zgjedhje që t’u mësojnë atyre si të marrin vendime. Çdo familje ka mënyrat e veta të edukimit, por ka një gjë që të gjithë prindërit kanë të përbashkët: kur ata shikojnë pas, të gjithë duan të rregullojnë disa gabime që kanë bërë në të kaluarën. Bright Side shkruan se vitet e para të jetës së fëmijës janë një kohë magjike që ju duhet të gëzoni. Sepse në të ardhmen mund të pendohesh për disa mundësi të humbura. Më poshtë keni disa gjëra për të cilat shumica e prindërve pendohen.

Prindërit që nuk ndanë biseda më fëmijët e tyre:Një fëmijë i vogël, me të vërtetë ka nevojë për kontakt të vazhdueshëm me të rriturit. E vërteta është që edhe prindërit kanë nevojë për këtë komunikim. Por prindërit që punojnë kanë më pak kohë në dispozicion. Zakonisht kur fëmijët luajnë me lodra, prindërit zgjedhin të bëjnë ndonjë punë në shtëpi. Por mos e ktheni këtë në një zakon . Nuk ka asnjë mënyrë për të rikthyer kohën që keni humbur, prandaj përpiquni të jeni jo vetëm fizikisht i afërt me fëmijën tuaj, por edhe të ndani biseda më fëmijët . Gëzoni kohën që kaloni së bashku.

Nuk i përqafuan shpesh fëmijët e tyre:Shkencëtarët kanë provuar rëndësinë e përqafimeve për shëndetin (për shëndetin moral dhe fizik). Ka shumë avantazhe të dukshme. Ndonjëherë, prindërit nuk e bëjnë këtë për arsye të ndryshme dhe shumica e tyre ju mbajnë qëndrim për ndonjë gabim që kanë bërë. Me kalimin e kohës, fëmija do të rritet dhe nuk do t’ju lejojë t’i përqafoni. Pra shijoni këto momente, sa të mundeni.

Nuk morën fotografi dhe video të mjaftueshme:Sigurisht, asgjë e keqe nuk do të ndodhë nëse nuk merrni fotografi. Ajo nuk do të ndikojë në gjendjen mendore të fëmijës, cilësitë e tyre morale, ose shëndetin fizik të tyre. Por ka shumë të ngjarë që në të ardhmen të kujtoni disa nga momentet më të vlefshme të jetës suaj dhe t’i ndani këto emocione me fëmijët tuaj. Shumë prindër duan të kenë sa më shumë kujtime nga fëmijëria e të vegjjëlve të tyre. Prindërit kurrë nuk do të shohin regjistrimin e një shfaqje fishekzjarrëv, por të gjithë prindërit do të donin të shihnin një video ku fëmija i tyre hedh hapat e parë . Dhe albumet e fotografive (pavarësisht se i kemi të gjitha pajisjet dhe teknologjinë që kemi sot) janë ende mënyra më e mirë dhe më e besueshme për të mbajtur fotot e rëndësishme.

Prindërit që nuk i shkruan fjalët e para të fëmijëve:Këto janë vetëm kujtime të mira. Ju lehtë mund të jetoni pa to, por është shumë më mirë të keni ato.

Ata që nuk luanin lojëra kreative:Nuk po themi se nëse luani lojëra krijuese me fëmijën tuaj, ata do të bëhen një artist i madh ose një muzikant. Por ka një shans. Së pari, nëse përfshini fëmijën tuaj në shumë aktivitete të ndryshme, mund të zbuloni atë që ata kanë një interes dhe çfarë ata pëlqejnë. Më vonë mund të punoni në zhvillimin e përparësive të tyre. Së dyti, çdo lloj aktiviteti, për shembull, duke lexuar me zë të lartë me ta ose duke luajtur me lodra zhvillon inteligjencën, imagjinatën dhe rrit fjalorin e tyre. Prindërit me përvojë shpesh pendohet që nuk kanë vënë re talentet e fëmijëve të tyre, edhe pse disa aftësi mund të vërehen në një moshë shumë tëvogël. Ofroni fëmijës tuaj mundësinë për të provuar lojëra të ndryshme dhe për të lexuar sa më shumë që të jetë e mundur.

Pindërit që ishin shumë të rreptë:Ka një mit popullor se sa më të larta janë pritjet, aq më i suksesshëm bëhet personi. Por në realitet, ju mund të merrni efektin e kundërt: problemet e sjelljes dhe madje edhe çështjet e zhvillimit. Dhe, natyrisht, një nga dobësitë mund të jetë një marrëdhënie e dobët me fëmijët tuaj. Dënimet për notat e këqija janë gjithashtu të dëmshme – ato vetëm mund të ulin suksesin e tyre të përgjithshëm në shkollë. Ndëshkoni dhe shpërblejini fëmijët tuaj vetëm për gjërat që me të vërtetë kanë rëndësi.

Prindërit që nuk morën parasysh mendimin e fëmijës së tyre: Frazat si: “Je shumë i vogël për të vendosur” ose “Të rriturit e dinë më mirë” është e pakëndshme të dëgjosh diçka të tillë. Por fyerja e fëmijës suaj nuk është gjëja më e keqe që ndodh në këtë rast. Fëmijët, mendimi i të cilëve shpesh është lënë pas dore, mund të rriten me shumë pasiguri. Lëreni fëmijën tuaj të zgjedhë dhe të shprehë mendimin e vet. Është më mirë të diskutohen dëshirat e tyre dhe të shpjegohen gjërat, sesa të injorohen dhe të kufizohen.

Prindërit që nuk e bënë të lumtur fëmijën e tyre:Kujtimet e mira nga fëmijëria janë gjërat më të vlefshme që askush nuk mund të na largojë nga ne. Më shumë se kaq, pushimet e vogla mund të kthehen në arritje më të mëdha më vonë: nëse një fëmijë po rritet në një atmosferë të shëndetshme dhe ka shumë përvoja të reja, kjo do të thotë se po zhvillohen në mënyrë aktive. Fëmijët e lumtur e kanë më të lehtë t’i përshtaten jetës së rritur dhe të fillojnë marrëdhënie të reja.
Prindërit janë gjithashtu shpesh nostalgjikë për kohën që kanë kaluar së bashku. Pra, kënaquni dhe mendoni se si ta bëni jetën tuaj më interesante. Sigurohuni që fëmija juaj të ketë sa më shumë momente të lumtura në jetën e tyre.

Kur dëgjon këshillën e dikujt tjetër: Ka njerëz që duan të japin këshilla, edhe nëse janë të papërshtatshme, nënat e reja shpesh i dëgjojnë ato. Kur shihni këta “ekspertë”, do të dëgjoni shumë informacione se si të visheni, ushqeni dhe edukoni fëmijën tuaj më mirë. Por e vërteta është që ju jeni prind dhe ju e dini më mirë se çdokush tjetër çfarë është e mirë për fëmijën tuaj dhe çfarë nuk është. Sigurisht, ju mund t’i dëgjoni këto këshilla, por kjo nuk do të thotë që ju duhet t’i ndiqni ato.

Ata nuk ishin atje për fëmijët e tyre në momentet më të rëndësishme të jetës së tyre:Disa gjëra që nuk na duken serioze, mund të jenë me të vërtetë serioze për fëmijët tanë. Dhe të gjithë njerëzit (sidomos fëmijët) duhet të kenë dikë pranë tyre në momente të veçanta. Edhe nëse duket sikur ke një arsye të mirë për të humbur festën e ditëlindjes së fëmijës tënd, mos e bëni. Në të ardhmen, do t’ju vijë keq kur të kuptoni sa ngjarje të rëndësishme keni humbur.

 

Më Shumë