Teknologji dhe Inovacion

Microsoft dhe OpenAI përgatisin superkompjuterin ‘Stargate’ për Inteligjencën Artificiale

Microsoft dhe OpenAI po planifikojnë të krijojnë një superkompjuter që përdor miliona çipa serverësh të specializuar dhe mund të kushtojë deri në 100 miliardë dollarë. Stargate do të jetë i bazuar në inteligjencën artificiale.

Microsoft dhe OpenAI kanë investuar 100 miliardë dollarë në zhvillimin e ‘Stargate’, i cili do të jetë një kompjuter i sapo zhvilluar, i krijuar për të shfrytëzuar kryesisht mësimin e makinerive.

Ky projekt do të ndahet në pesë faza progresive dhe kompanitë janë aktualisht në fazën e tretë, kështu që është një proces tashmë në zhvillim e sipër. Duke marrë parasysh kohën e përgjithshme, ‘Stargate’ duhet të hyjë në funksion në vitin 2028, por kjo varet edhe nga koha e përpunimit të versioneve të reja të modelit LLM të OpenAI: në thelb, ideja është që kompania të arrijë lëshimin deri në një datë të caktuar për t’i dhënë përfundimisht dritën jeshile superkompjuterit.

Microsoft ka krijuar tashmë superkompjuterin e tij në 2020-ën për të mbështetur OpenAI, i fokusuar në ‘Azure’ dhe përdorimin e dhjetëra mijëra përshpejtuesve NVIDIA A100, por nuk është e sigurtë që Stargate është i destinuar të ndjekë të njëjtën rrugë.

Ekzekutivët në të dyja kompanitë kanë hartuar tashmë plane për projektin e qendrës së të dhënave, i cili do të fuqizonte inteligjencën artificiale të OpenAI.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë