Analize

Maska dhe jo vetëm… Çfarë masash po merr Europa për të shmangur karantinën?

Vendimi për mbajtjen e detyrueshme të maskës në të gjitha ambientet e brendshme dhe të jashtme në vendin tonë është i fundit i një sërie kufizimesh gjithnjë  e më të rrepta në Europë. Ndërkohë që ekspertët konfirmojnë se Europa ka hyrë zyrtarisht në valën e dytë të pandemisë, vendet europiane po përpiqen të marrin një sërë masash të ashpra për të shmangur apo edhe shtyrë vendosjen e karantinës totale.  Masat fillojnë nga kufizimi i mbledhjes së qytetarëve nëpër shtëpi, tek mbyllja e restoranteve, shkollave apo edhe rajoneve të tëra.

Austria

Austria ka rivendosur mbajtjen e detyrueshme të maskave për dyqanet dhe transportin publik, ka vendosur mbylljen pas orës 1 të mëngjesit të bareve dhe restoranteve, dhe nuk lejon mbledhjen e më shumë se 10 personave. Një karantinë lokale është vendosur në Salzburg, ku ngjarjet publike janë aktualisht të ndaluara plotësisht, vizitat në shtëpitë e kujdesit janë po ashtu të ndaluara dhe restorantet duhet të mbyllen në 5 pasdite.

Belgjika

Dyqanet duhet të mbyllen në orën 22:00, kafenetë në 23:00, restorantet në 1:00. Maksimumi 10 persona mund të mblidhen në një tryezë në një restorant dhe katër persona në kafene. Jo më shumë se katër persona (përveç atyre që jetojnë nën të njëjtën çati) mund të mblidhen së bashku në shtëpi. Çdo person duhet të kufizojë kontaktin me të tjerët për maksimumi 15 minuta në një maksimum prej tre personash në muaj. Qeveria ka këshilluar punën nga shtëpia kurdo që është e mundur.

Kroacia

Maskat janë të detyrueshme në transportin publik, në dyqane dhe rrugë. Baret dhe klubet duhet të mbyllen nga mesnata, ndërsa restorantet mund t’u shërbejnë klientëve vetëm jashtë. Organizatorëve të ngjarjeve dhe tubimeve me më shumë se 50 vetë u kërkohet tani të marrin një leje nga autoritetet pesë ditë më parë. Shkollat ​​ishin në gjendje të zgjidhnin nëse do të qëndronin të hapura apo të jepnin mësim online gjatë vitit të ri shkollor, dhe mbi 90% zgjodhën të hapeshin.

Republika Çeke

Vendi ka rekordin më të keq të rritjeve të rasteve në Europë, pasi shpalli suksesin e tij në pranverë si një nga vendet e para që urdhëroi mbajtjen e maskave. Gjendja e  jashtëzakonshme u vendos në 5 tetor, e ndjekur nga një seri kufizimesh. Maskat janë të detyrueshme në hapësirat e brendshme dhe ato publike duke përfshirë transportin publik, si dhe në stacionet e jashtme të tramvajit dhe autobusit, platformat dhe dhomat e pritjes. Pub-et dhe restorantet do të mbyllen pas orës 20:00. Takimet e më shumë se gjashtë personave jashtë ose brenda janë të ndaluara, me përjashtime të specifikuara. Disa shkolla, përveç kopshteve, kanë kaluar në mësimin online, me nxënësit e shkollës fillore janë ndarë në dhjeyëta klasa për dy javët e ardhshme.

Danimarka

Kufizime të reja u vendosën në 19 shtator dhe u zgjatën deri më 31 tetor. Maskat janë të detyrueshme në transportin publik dhe kur qëndroni në kafene dhe restorante. Baret dhe restorantet duhet të mbyllen nga ora 10:00 dhe tubimet publike lejohen për aq kohë sa nuk e tejkalojën mbledhjen e më shumë se 50 personave. Në prill, Danimarka u bë një nga vendet e para perëndimore që rihapi shkollat pa veshje të detyrueshme të maskave.

Finlanda

Finlanda ka vendosur kufizime të reja këtë muaj. Maskat kërkohen në transportin publik, në aeroporte dhe në parlament dhe rekomandohen për punonjësit në dyqane. Klientët në bare dhe restorante mund të ulen brenda, por të mos mblidhen në grupe të mëdah . Në gjashtë rajonet më të prekura të vendit, restorantet funksionojnë me gjysmën e kapacitetit dhe  mbyllen në orën 23:00. Në zonat më pak të prekura, alkooli mund të shërbehet deri në mesnatë dhe baret duhet të mbyllen në 1 të mëngjesit, pa asnjë kufizim në numrin e klientëve.

Franca

Maskat janë të detyrueshme jashtë dhe në dyqane, restorante dhe hapësira të brendshme publike. Një shtetrrethim hyn në fuqi në rajonin e Parisit dhe tetë qytete të tjerë që konsiderohen si “zona të kuqe” nga mesnata e së shtunës. Rreth rrethimi nga ora 21:00 deri në orën 6 të mëngjesit do të vendoset për të paktën katër javë por mund të zgjatet deri në 1 dhjetor. Baret tashmë janë mbyllur në këto zona, ndërsa restorantet do të qëndrojnë të hapura, por vetëm deri në orën 21:00. Klientët duhet të lënë detajet e kontaktit dhe nuk mund të ketë më shumë se gjashtë persona në një tryezë. Një maksimum prej gjashtë personave këshillohet të mblidhen në shtëpi. Sallat e konferencave, mensat dhe klasat universitare duhet të funksionojnë me gjysmën e kapacitetit. Njerëzit këshillohen të punojnë nga shtëpi aty ku është e mundur të paktën 2-3 ditë në javë.

Gjermania

Krerët e 16 shteteve federale të Gjermanisë të mërkurën ranë dakord për kufizime të reja uniforme për të përmbajtur shpërthimet e rasteve të reja në pikat e nxehta. Në qytete dhe rajone që përballen më më shumë se 35 rase për 100,000 njerëz gjatë 75 ditëve të ardhshme, maskat do të jenë të detyrueshme në ambientet publike. Kur shkalla e infektimit të rritet mbi 50 raste për 100,000 njerëz, tubimet private do të kufizohen në maksimum prej 10 pjesëmarrësve dhe baret dhe restorantet urdhërohen të mbyllen në orën 23:00.

Greqia

Maskat janë të detyrueshme në të gjitha hapësirat e mbyllura duke përfshirë hapësirat e punës, shkollat ​​dhe të gjitha format e transportit publik, dhe inkurajohen në restorante kur klientët nuk hanë ose pinë.. Restorantet, baret dhe kafenetë duhet të mbyllen në mesnatë. Jo më shumë se katër persona mund të ulen në një tryezë, përveç nëse janë të afërm. Mbledhjet brenda dhe jashtë janë të kufizuara në nëntë persona dhe jo më shumë se 20 persona mund të marrin pjesë në pagëzime, martesa ose funerale. Koncertet janë të ndaluara. Shkollat ​​po funksionojnë në të gjithë vendin, megjithëse disa janë mbyllur për shkak të shpërthimeve. Të paktën 40% të fuqisë punëtore si në sektorin publik ashtu edhe në atë privat u kërkohet të punojnë nga shtëpia.

Hungaria

Vendi i Europës Juglindore po përjeton një valë të dytë. Qeveria është e vendosur të shmangë një bllokim të plotë, por që nga 1 shtatori ka mbyllur kufijtëpër pothuajse të gjithë vizitorët. Maskat janë të detyrueshme në shumicën e vendeve të mbyllura publike. Baret dhe restorantet duhet të mbyllen deri në orën 23:00. Tubimet lejohen, por kufizohen me 500 persona. Shkollat ​​janë të hapura dhe kontrollet e temperaturës për nxënësit janë të detyrueshme nga 1 tetori. Disa shkolla ku ka pasur shpërthime të Covid-19 janë mbyllur.

Irlanda

Maskat mbeten të detyrueshme në transportin publik dhe në dyqane, teatro, sallone bukurie dhe ambiente të tjera të brendshme. Në ambientet e jashtme larg shtëpive ose kopshteve, deri në gjashtë persona nga jo më shumë se dy familje mund të mblidhen duke mbajtur distancën shoqërore. Baret dhe restorantet mund të shërbejnë ushqim jashtë, por jo në ambiente të mbyllura.

Italia

Maskat janë të detyrueshme në të gjithë Italinë, si dhe në hapësira të mbyllura si dyqane, bare, muze, aeroporte dhe të gjitha format e transportit publik. Baret dhe restorantet duhet të mbyllen në mesnatë. Tavolinat duhet të dezinfektohen pas secilit klient dhe duhet të jenë të paktën 1 metër larg njëra-tjetrës. Njerëzit këshillohen me forcë të mos mblidhen më shumë se gjashtë njerëz brenda shtëpive të tyre dhe të mbajnë maska ​​në shtëpi nëse është e vështirë të mbash një distancë të sigurt me të tjerët. Shkollat ​​u rihapën në të gjithë vendin në shtator. Mësuesit dhe nxënësit mbi moshën gjashtë vjeç duhet të mbajnë maska, përveç kur ulen në tavolina, për sa kohë që ruhet distanca fizike. Temperaturat merren gjatë hyrjes në shkollë.

Holanda

Kufizime të ashpra, që duhet të zgjasin të paktën një muaj, hynë në fuqi në 14 tetor. Maskat janë të detyrueshme në transportin publik. Qeveria synon t’i bëjë ato të detyrueshëm në të gjitha hapësirat e brendshme publike, por duhet të punojë se si mund të bëhet ligjërisht. Ndërkohë, njerëzit këshillohen t’i veshin ato në dyqane, muze, zyra qeveritare, kinema dhe teatro. Kafenetë, baret dhe restorantet janë të mbyllura për të paktën katër javë, duke punuar vetëm me shpërndarje. Dyqanet përveç supermarkeeve duhet të mbyllen gjithashtu në orën 20:00.

Norvegjia

Kufizimet kombëtare u lehtësuan këtë muaj, duke lejuar që alkooli të shërbehej pas mesnatës dhe turma deri në 600 veta të mblidheshin në natyrë, por bashkitë kanë vendosur masa lokale që marrin përparësi dhe ndryshojnë në varësi të shkallës së infeksionit. Për shembull, në komunat në rajonin e Oslos, maskat ose janë të detyrueshme ose rekomandohen me forcë në transportin publik kur një distancë prej 1 metër nuk mund të respektohet. Restorantet, kafenetë dhe vendet e tjera ku shërbehet ushqim dhe / ose alkool duhet të regjistrojnë të gjithë klientët e tyre.

Polonia

Polonia relaksoi shumicën e masave në verë, por dy muajt e fundit numrat e rasteve të reja u rritën dhe kufizimet po rikthehen. Maskat janë të detyrueshme brenda dhe në transportin publik, dhe duke filluar nga mesi i tetorit ato do të jenë të detyrueshme në vendet e jashtme publike. Baret dhe restorantet janë të hapura pa asnjë kufizim. Tubimet lejohen, por rregullat e distancimit fizik janë në fuqi për ndërtesat e brendshme siç janë teatrot. Shkollat ​​ kryesisht mbeten të hapura për momentin.

Portugalia

Pasi fitoi lavdërime për reagimin e saj të hershëm dhe veprimin e shpejtë, rastet janë ngritur edhe në Portugali. Maskat janë të detyrueshme në transportin publik, në dyqane dhe në vende të mbyllura. Baret dhe restorantet duhet të mbyllen në orën 23:00. Kafenetë dhe restorantet pranë shkollave mund t’ shërbejnë grupe jo më shumë se katër klientëve për tryezë. Takimet janë të kufizuara në pesë persona dhe në dasma dhe pagëzime lejohen  50 të ftuar.

Sllovakia

Një nga kampionët e Europës për sa i përket numrit të ulët të të infektuarve në pranverë, Sllovakia ka ashpërsuar më tej kufizimet ekzistuese nga 15 tetori. Maskat janë të detyrueshme në qendrat e qytetit ose në rrugë, por jo të detyrueshme në pyje ose mjedise natyrore. Baret, restorantet dhe kafenetë janë të ndaluara të shërbejnë në ambiente të mbyllura. Tubimet e mëdha u anuluan përveç dasmave, pagëzimeve dhe funeraleve. Aktivitetet sportive lejohen, por duhet të zhvillohen pa audiencë dhe vetëm pasi pjesëmarrësit të testohen Shkollat ​​e mesme janë të mbyllura dhe të kufizuara në mësimin onlin. Nxënësve të shkollës fillore u kërkohet të mbajnë maska ​​në klasë.

Spanja

Katër muaj pasi doli nga bllokimi i saj i rreptë 13-javor, Spanja është bërë vendi më i prekur në Evropën perëndimore, me Madridin rajonin më të goditur. Maskat janë të detyrueshme në hapësira të jashtme dhe të mbyllura në të gjithë vendin. Qyteti i Madridit dhe tetë qyteza rreth tij janë në një bllokim të kufizuar, me njerëzit që lejohen të hyjnë ose të dalin nga zonat e prekura vetëm për punë, shkollë ose arsye mjekësore ose për arsye të tjera të ngutshme. Takimet publike dhe private janë të kufizuara në gjashtë persona, dhe baret dhe restorantet duhet të veprojnë me 50% të kapacitetit të tyre të brendshëm dhe të mbyllen nga ora 23:00. Nga 15 tetori, baret dhe restorantet në Katalonjë do të kufizohen vetëm në shpërndarje. Dyqanet dhe tregjet do të funksionojnë me kapacitet 30%, dhe palestrat, kinematë dhe teatrot me 50%. Qeveria rajonale e Navarras ka urdhëruar të gjithë baret dhe restorantet të ulin kapacitetin e tyre në 30% dhe të mbyllen në orën 22:00. /Burimi: The Guardian. Përshtati: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë