Mjedis

Markat e mëdha bëjnë thirrje për një pakt global për të ulur prodhimin e plastikës

Markat ndërkombëtare duke përfshirë Coca Cola dhe PepsiCo bënë thirrje të hënën për një pakt global për të luftuar ndotjen plastike që përfshin reduktime në prodhimin e plastikës.

Zyrtarët botërorë do të takohen në një konferencë të Asamblesë së Mjedisit të Kombeve të Bashkuara (UNEA 5.2) gjatë këtij viti për të filluar negociatat mbi një traktat për të trajtuar një krizë të mbetjeve plastike që po shkatërron oqeanet dhe po vret botë e egër të kafshëve.

Mbetet e paqartë nëse ndonjë marrëveshje do të fokusohet në menaxhimin dhe riciklimin e mbetjeve apo do të ndërmarrë hapa më të ashpër si frenimi i prodhimit të ri të plastikës, një veprim që ka të ngjarë të përballet me rezistencën nga firmat e mëdha të naftës dhe kimikateve dhe vendet e mëdha prodhuese të plastikës si Shtetet e Bashkuara.

Më shumë se 70 nënshkruesit e deklaratës së përbashkët të së hënës përfshijnë kompani të mallrave të konsumit si Unilever dhe Nestle, të cilat shesin një mori produktesh në plastikë njëpërdorimëshe nga shampo deri te çokollata, si dhe shitësin me pakicë Ëalmart dhe bankën franceze BNP Paribas.

"Ne jemi në një pikë kritike në kohë për të krijuar një traktat ambicioz të OKB-së", thuhet në deklaratë, duke vënë në dukje se çdo marrëveshje duhet "të reduktojë prodhimin dhe përdorimin e plastikës”.

Më pak se 10% e të gjithë plastikës së bërë ndonjëherë është ricikluar.

Ndërkohë, prodhimi i plastikës, që rrjedh nga nafta dhe gazi, parashikohet të dyfishohet brenda 20 viteve. Ky është një burim kyç i të ardhurave për kompanitë kryesore të energjisë, pasi kërkesa për lëndë djegëse fosile zvogëlohet me rritjen e energjisë së rinovueshme dhe automjeteve elektrike.

Ndërsa rritja e riciklimit global është kritike për trajtimin e mbetjeve plastike, këto përpjekje nuk do të parandalojnë që ndotja plastike të vazhdojë të rritet pa kufizime në prodhim, zbuloi një studim historik i vitit 2020 nga Peë Charitable Trusts.

Ndërsa presioni rritet mbi firmat që shesin produkte në plastikë të vështirë për t'u ricikluar për të trajtuar mbetjet që rezultojnë, disa janë bashkuar me prodhuesit e çimentos për të djegur mbetjet plastike si lëndë djegëse në botën në zhvillim, zbuloi një hetim i Reuters vitin e kaluar.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë