Lexo me "Si"

Letra e Abraham Lincoln drejtuar mësuesit të djalit të tij

Abraham Lincoln ishte një politikan dhe avokat amerikan dhe presidenti i 16-të amerikan, anëtari i parë i Partisë Republikane. Ai i dha fund skllavërisë me ratifikimin e Amendamentit të 13-të të Kushtetutës së “Stars and Stripes” në 1865. Kjo është një letër e famshme që Lincoln i dërgoi mësuesit të djalit të tij në ditën e parë të shkollës. Letra tregon rëndësinë që i është dhënë figurës së mësuesit dhe trajnimit, ku shkolla është një udhërrëfyes themelor për një individ.

Letra e Abraham Lincoln drejtuar mësuesit të djalit të tij (1830)

“Djali im i vogël fillon shkollën sot: për të, gjithçka do të jetë e çuditshme dhe e re për një kohë dhe unë dua që ai të trajtohet me delikatesë. Është një aventurë që mund ta çojë atë të kalojë kontinentet, një aventurë që ndoshta do të përfshijë luftëra, tragjedi dhe dhimbje. Të jetosh këtë jetë do të kërkojë Besim, Dashuri dhe Guxim. Pra, mësues i dashur, ju lutemi merrni atë për dore dhe mësojini gjërat që do të ketë nevojë të dijë. Transferoni mësimin tek ai, por butësisht, nëse mundeni. Mësojeni se për çdo armik ka një mik. Ai do të duhet të dijë se jo të gjithë njerëzit janë të drejtë, se jo të gjithë njerëzit janë të sinqertë. Por le të kuptojë gjithashtu se pas cdo keqdashësi ka edhe një hero, se për çdo politikan të pandershëm ka një udhëheqës plot përkushtim.

Mësojeni, nëse mundeni, se 10 cent të fituara vlen shumë më tepër se një dollar i gjetur; në shkollë, o mësues, është shumë më e nderuar të dështosh sesa të mashtrosh. Le të mësojë se si të humbasë me hijeshi dhe, kur të fitojë, të gëzojë fitoren. Mësojeni atë të jetë i sjellshëm me njerëzit e sjellshëm dhe i ashpër me njerëzit e ashpër. Së pari, le të mësojë se ngacmuesit janë më të lehtë për t’u fituar.

Mbajeni, nëse mundeni, larg nga zilia dhe mësojini sekretin e të qeshurës paqësore. Mësojeni, nëse është e mundur, të qeshë kur është i trishtuar, të kuptojë se nuk ka turp në lot dhe se mund të ketë madhështi në dështim dhe dëshpërim në sukses. Mësojeni të tallet me cinikët. Mësojeni, nëse është e mundur, sa të mrekullueshëm janë librat, por gjithashtu jepini kohë të reflektojë mbi misterin e përjetshëm të zogjve në qiell, bletët në diell dhe lulet në një kodër të gjelbër.

Mësojeni që të ketë besim në idetë e tij, edhe nëse të gjithë i thonë se e ka gabim. Ju përpiquni të futni te djali im forcën për të mos e ndjekur turmën kur të tjerët e bëjnë këtë. Ju e udhëzoni atë t’i dëgjojë të gjithë, por edhe të filtrojë atë që dëgjon me ekranin e së vërtetës dhe të marrë vetëm të mirat që dalin prej tij.

Mësojeni atë të shesë talentet dhe trurin tek ofertuesi më i lartë, por kurrë mos i vendosni një çmim në zemrën dhe shpirtin e tij. Le të ketë guximin për të qenë i paduruar dhe durimin për të qenë kurajoz. Gjithmonë mësojeni që të ketë besim suprem në njerëzim dhe në Zot.

Kjo është një detyrë sfiduese, mjeshtër, por shikoni se çfarë mund të bëni. Ai është një djalë kaq i lezetshëm dhe është djali im”.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë