Shendet

Kompanitë farmaceutike po bashkohen për të krijuar një vaksinë të sigurtë

Kompanitë farmaceutike po bashkohen për të siguruar publikun se urgjenca për të zhvilluar vaksinën e koronavirusit nuk do të kompromentojë sigurinë shkencore.
Disa prodhues të ilaçeve që zhvillojnë vaksinat Covid-19 planifikojnë të lëshojnë një premtim publik për të mos kërkuar aprovimin e qeverisë derisa vaksinat të  jenë të sigurta dhe efektive, një lëvizje e pazakontë midis rivalëve që vjen, ndërsa punojnë për të adresuar shqetësimet rreth një vaksinimi masiv .
Një draft i deklaratës së përbashkët, ende duke u finalizuar nga kompanitë përfshirë Pfizer Inc., PFE -0,11% Johnson & Johnson JNJ -0,64% dhe Moderna Inc. MRNA -3,45% dhe i rishikuar nga The Wall Street Journal, angazhohet për të treguar se siguria dhe mirëqenia e njerëzve të vaksinuar janë përparësia e kompanive. Prodhuesit e vaksinave gjithashtu do të zotohen t'i përmbahen standardeve të larta shkencore dhe etike në kryerjen e studimeve klinike dhe në proceset e prodhimit.
Deklarata do t'i bashkohej një numri në rritje të sigurimeve publike nga drejtuesit e industrisë që ata nuk po heqin qafe në testimin dhe prodhimin e tyre më të shpejtë të vaksinave.
"Ne besojmë se ky premtim do të ndihmojë në sigurimin e besimit të publikut në vaksinat Covid-19 që mund të aprovohen përfundimisht dhe aderimin në procesin rigoroz shkencor dhe rregullator nga i cili ato vlerësohen", thotë drafti i deklaratës.
Shumë njerëzjanë skeptikë ose hezitues për të marrë një vaksinë Covid-19, në një pjesë të madhe si rezultat i shqetësimeve që zhvillimi i vaksinave, ose autorizimet e mundshme, po nxitohen.

Zhvillimi i vaksinave zakonisht zgjat me vite, megjithatë provat për Covid-19 po përparojnë me një ritëm të shpejtë ndërsa kompanitë dhe vendet nxitojnë të ndalojnë përhapjen e koronavirusit.
Tani, të nxitur nga shqetësimet nëse ndonjë vendim i tillë rregullator mund të vijë para se një vaksinë të verifikohet plotësisht nga rregullatorët, shkencëtarët dhe drejtuesit e industrisë po bëjnë garanci të jashtëzakonshme publike në lidhje me angazhimin që produktet e tyre të punojnë në mënyrë të sigurt.
Draft deklarata e kompanive shkruan se prodhuesit e ilaçeve do të paraqesin aplikacione për autorizimin e qeverisë për përdorim emergjent ose licencimin e vaksinave bazuar në "prova thelbësore të sigurisë dhe efikasitetit" nga provat klinike të Fazës 3. Studimet e fazës 3, të cilat janë fazat përfundimtare të testimit, janë krijuar për të provuar nëse vaksina paraprake mund të ulë simptomat e sëmundjes Covid-19 krahasuar me njerëzit që nuk janë pa vaksinuar.
Disa vaksina janë prova të mëdha klinike me të paktën 30,000 njerëz, me potencial për rezultate të ndërmjetme në muajt e ardhshëm dhe autorizim të mundshëm të përdorimit emergjent ose aprovim të plotë.
Shefi ekzekutiv i  kompanisë farmaceutike Pfizer Albert Bourla tha se kompania pret që të ketë të dhëna të mjaftueshme në tetor për të kërkuar një autorizim të përdorimit emergjent, nëse rezultatet e studimit janë pozitive. Për vaksinat e Pfizer dhe Moderna, subjektet duhet të kthehen disa javë më vonë për të marrë një dozë të dytë, duke lënë vetëm disa javë vlerësimi edhe për subjektet e para të regjistruara për një regjistrim të ardhshëm rregullator.
Paul Offit, drejtori i Qendrës së Edukimit të Vaksinave në Spitalin e Fëmijëve të Filadelfias, i cili është në komitetin këshillimor të vaksinave të FDA(Administrata e Barnave dhe Ushqimit), tha në një intervistë të enjten se dukej e pamundur që të kishte të dhëna të mjaftueshme për të demonstruar efikasitetin e vaksinave Covid-19 në fund të tetorit.
"Ne të gjithë e kuptojmë nevojën për të lëvizur me urgjencë duke pasur parasysh sa ka ecur pandemia, por ne nuk do të sakrifikojmë sigurinë për asnjë rrethanë," tha drejtuesi i kompanisë Merck & Co, Ken Frazier.

Burimi:The Wall Street Journal. Përktheu:Gazeta "Si"


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë