Analize

“Kompanitë e vaksinave Covid-19 po shkaktojnë një krizë humanitare!”

Amnesty International ka akuzuar gjashtë kompani farmaceutike që kanë zhvilluar vaksina Covid-19 se kanë nxitur një krizë globale të të drejtave të njeriut, duke refuzuar të heqin dorë nga të drejtat e pronësisë intelektuale, për të ndarë teknologjinë e vaksinave dhe për të rritur furnizimin global të vaksinave.

Sipas organizatës, Pfizer dhe BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca dhe Novavax-Amnesty International nuk po respektojnë angazhimet e tyre për të drejtat e njeriut. Sipas saj, ato po vënë fitimet para jetës së njerëzve në vendet më të varfra të botës.

Më pak se 1% e 6 miliardë dozave të vaksinës anti-Covid të administruara në të gjithë botën kanë shkuar në vendet me të ardhura të ulëta. Më shumë se 80% e tyre janë dorëzuar në vendet e pasura. Pavarësisht thirrjeve për të siguruar një furnizim të drejtë global të vaksinave, disa kompani kanë vazhduar të shpërndajnë në mënyrë disproporcionale vaksina në vendet e pasura.

Agnès Callamard, sekretare e përgjithshme e Amnesty International se fshehja e qëllimshme e teknologjisë së prodhimit të vaksinave ka krijuar një mungesë shkatërruese të dozave në kaq shumë vende të varfra.

"Veprimet e këtyre kompanive po zhytin pjesë të Amerikës Latine, Afrikës dhe Azisë në kriza humanitare, duke shkaktuar dhjetëra mijëra vdekje të parandalueshme çdo javë."

Ndër gjetjet e tij, raporti thekson se Pfizer dhe BioNTech deri më tani kanë dërguar nëntë herë më shumë vaksina në Suedi sesa në të gjitha vendet me të ardhura të ulëta së bashku. Të ardhurat e të dy kompanive janë rritur ndjeshëm në vitin 2021 në krahasim me vitin 2020 për shkak të shitjeve të vaksinës kundër Covid-19, e cila po shitet me një çmim të lartë.

BioNTech tha se  po punonte për të siguruar 2 miliardë doza për vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme në vitin 2022.

Moderna ende nuk ka dhënë një dozë të vetme vaksine në një vend me të ardhura të ulëta dhe nuk do t'i japë shumicën dërrmuese të furnizimeve të saj të premtuara Covax-një iniciativë mbarëbotërore që synon qasje të barabartë në vaksinat anti Covid-19.

Moderna premtoi se do të furnizonte me deri në 500 milion doza të vaksina nismën Covax, por deri më tani premtimi është lënë në harresë.

Ndërsa Novavax, i cili ende nuk është miratuar për përdorim, planifikon të sigurojë pothuajse dy të tretat e furnizimit të tij të prodhimit me Covax, edhe pse ka refuzuar të ndajë njohuritë dhe teknologjinë e tij.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë