Shendet

Këto atlete i kemi veshur të gjithë…

Janë ai lloji i atleteve që lakohen mund të jenë të rehatshme  dhe të ju bëjnë që të ndiheni të qetë, por veshja e këpucëve që lakohen lart në pjesën e përparme mund të dobësojë muskujt e këmbës duke rritur rrezikun e dëmtimit. Ky lakim, i enjohur si një “pranvera e gishtit”, është një tipar i zakonshëm i shumë këpucëve, veçanërisht  të këpucëve të sportistëve.

Ndihmon pjesën e përparme të këmbës të rrotullohet përpara kur ecni ose vraponi, duke rritur komoditetin e thembrave. Por, pavarësisht këtij funksioni, efekti i burimeve të gishtërinjve në muskujt tonë të këmbës nuk ishte studiuar mirë, deri më tani.

Freddy Sichting në Universitetin e Teknologjisë Chemnitz në Gjermani dhe kolegët e tij përdorën kamera dhe sensorë për të matur forcën  në këmbët e 13 vullnetarëve, ndërsa ata ecnin zbathur dhe ndërsa vishnin sandale.

Ata zbuluan se sa më e madhe të ishte lakimi në pjesën e përparme, aq më pak punë duhej të kryenin muskujt e këmbës.

“Ne mendojmë se kjo është arsyeja pse këpucët me burime gishtash janë kaq të rehatshme”, thotë Sichting, kërkimi i të cilit u botua në revistën “Scientific Reports”.

“Muskujt e këmbës duhet të bëjnë më pak punë për të stabilizuar nyjen e gishtit kur ngre lart thembrën dhe shtyn përpara,” shton eksperti.

Sichting dyshon se, me kalimin e kohës, muskujt mund të dobësohen deri në pikën  ku këmba do të marrë  strukturë tjetër. Kjo mund të rrisë ndjeshmërinë ndaj sëmundjeve të ndryshme të këmbëve dhe shtyllës kurrizore. Trevor Prior, një konsulent kirurg podiatrik, pedagog i vjetër klinik në universitetin Queen Mary të Londrës dhe zëdhënës itha: “ishtë e qartë se këto lloj këpucësh ndryshon funksionin dhe ruan energjinë, prandaj përfitimi që shihet me këpucët e drejtuara të dizajnuara në këtë mënyrë.”

Sidoqoftë, ai theksoi se zvogëlimi i mundshëm i forcës së muskujve dhe rreziku i dëmtimit mbeti teorik. Pavarësisht, Prior këshilloi të vishte një sërë këpucësh për të minimizuar efektin negativ që çdo model specifik i këpucëve mund të ketë me kalimin e kohës. Kjo është gjithashtu qasja e Sichting.

 “Unë përdor të gjitha llojet e këpucëve, por edhe këpucët e sheshta. Këmbët tona evoluan për të ecur zbathur për miliona vjet dhe këpucët moderne me janë një fenomen i fundit. Ata japin rehati, por unë jam gjithashtu i vetëdijshëm për anët e dobëta, kështu që përpiqem të stërvit muskujt e këmbëve rregullisht. ”shtoi ai.

Burimi:The Guardian/Përktheu:Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë