Muzike

Këngë Proteste

Muzika e protestës vjen në shumë forma. Jo shumë kohë më parë, Paul Grimstad shkroi për transformimin e himnit kombëtar nga Jimi Hendrix, në festivalin e muzikës Woodstock, në një këngë haluçinuese anti-luftë. Hendrix kishte shërbyer në Divizionin 101 Airborne, dhe, në muzikën e tij, Grimstad vëren, “Ne zbulojmë se një kitarë elektrike mund të përcjellë ndjenjën se historia e vendit mund të shkrihej, ribotohej dhe t’i jepej një formë e re.”

Po ju sjellim një përzgjedhje të muzikantëve që kanë përdorur zërat dhe instrumentet e tyre për qëllime politike. Në “Një zë ingritur”, Claudia Roth Pierpont eksploron sesi puna e këngëtares Nina Simone pasqyroi  dhe ndihmoi frymëzimin e lëvizjes për të drejtat civile. Në “Simon & Garfunkel”, botuar në 1967, James Stevenson shkruan për rolin e ekipit të paqëndrueshëm në kulturën e asaj dekade. Në "Uria e Realitetit", Hua Hsu shikon filmin “Straight Outta Compton” dhe trashëgiminë hip-hop të N.W.A. Më në fund, në “Autofiksionet e Kendrick Lamar”, Doreen St. Félix shqyrton albumin e jashtëzakonshëm të reperit “damn”. - një vepër shkëlqimi që fitoi çmimin Pulitzer për muzikë, në 2018. Të marra së bashku, këto pjesë nxjerrin në pah artistë që kanë tejkaluar kufizimet e zhanreve të tyre, duke krijuar vepra të paharrueshme në lidhje me historinë e Amerikës.

—David Remnick

“Riparimi i Himnit Kombëtar të Jimi Hendrix”

Interpretimi i tij flakërues ende jehon përgjatë viteve, duke na kujtuar se për çfarë ia vlen të luftosh në eksperimentin amerikan.

“Një zë i ngritur”

Nina Simone dhe James Baldwin duke pozuar me buzëqeshje gjigante në fytyrat e tyre. Foto kortezi  nga Biblioteka Publike e Nju Jorkut.

Si Nina Simone e ktheu lëvizjen në muzikë.

“Simon & Garfunkel”

Paul Simon dhe Art Garfunkel rreth vitit 1965. Fotografi nga Koleksioni Hulton-Deutsch / Corbis / Getty

Dyshja muzikore diskuton për poezinë, popullaritetin dhe dhimbjen.

“Autofiksionet e Kendrick Lamar”

Dorëzimi i Lamarit në një koncert të vitit 2017 në Barclays Center është një dëshmi e fuqisë së qëndrueshme të një performance rep të pa lustruar.

“Uria e realitetit”

Ilustrimi i Dr.Dre nga Kristian Hammerstad

Regjistrimet e N.W.A. e bënë të famshëm Compton. Filmi “Straight Outta Compton”  rishikon ngjitjen e grupit.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë