Shendet

Javën e ardhshme miratohet vaksina e Pfizer për fëmijët

Administrata Amerikane e Ushqimit do të autorizojë vaksinën Pfizer / BioNTech Covid-19 për adoleshentë të moshës 12-15 vjeç deri në fillim të javës së ardhshme. Kompania ka thënën më herët se vaksina ishte e sigurt dhe efektive, të provuara këto në një provë të madhe klinik.

FDA tha se rishikimi i tij i autorizimit të zgjerimit të përdorimit emergjent të vaksinës do të vijonte. Vaksina është përdorur tek 16 vjeçarët në SHBA.

Vaksina është pastruar tashmë në Shtetet e Bashkuara për njerëzit e moshës 16 vjeç e lart.

Rochelle Walensky, Drejtoresha e një prej Qendrave për Kontrollin e Sëmundjeve (CDC) ka thënë më herët se vaksina do të aprovohet nga mesi i majit. Sipas një raporti nga CDC nëse jepet një miratim për moshat 12-15 vjeç, paneli këshillimor i vaksinave në CDC do të mblidhet për të rishikuar të dhënat e provës klinike dhe për të bërë rekomandime për përdorimin e vaksinës tek adoleshentët.

Miratimi i vaksinës do të rriste vaksinimin e popullatës dhe do të ndihmonte prindërit të qetësoheshin dhe të mos kenë frikë për t’i kthyer fëmijët në shkolla.  Moderna dhe Johnson & Johnson po testojnë gjithashtu vaksinat e tyre tek grupmosha 12-18 vjeç. Nga të dhënat duket se edhe Moderna pritet të miratohet së shpejti.

Pfizer dhe Moderna gjithashtu kanë filluar provat edhe tek fëmijët më të vegjël, nga gjashtë muaj deri në 11 vjeç. Të dy kompanitë kanë thënë se shpresojnë të jenë në gjendje të vaksinojnë fëmijët nën 11 vjeç sa më shpejt që në fillim të vitit 2022.

Burimi:The Guardian


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë