Para

Italia miraton paketën e rimëkëmbjes 55 mld euro

Qeveria italiane ka miratuar paketën e tretë të mbështetjes financiare për situatën e krijuar nga Covid-19. Por kjo do të jetë ndryshe sepse do të ndihmojë për rimëkëmbjen e ekonomisë.

Kryeministri Giuseppe Conte është shprehur se “Nuk kemi punuar as një minutë më shumë se ç’duhej. Është një tekst kompleks me dy ligje buxheti”.

Paketa do të ofrojë ndihmë financiare drejtpërdrejt për familjet dhe bizneset, duke ndihmuar sektorët e ndërtimit, kujdesin shëndetësor, arsimin, kulturën, shitjen me pakicë, sektorin e shërbimit dhe turizmin.

Pushimi prindëror

Për lejen e prindërve, ekziston një zgjatje deri në 30 ditë në dobi të prindërve të punësuar në privat me fëmijë të moshës nën 12 vjeç, të cilët do të marrin një dëmshpërblim të barabartë me 50% të pagës. Kufiri maksimal i përgjithshëm për blerjen e shërbimeve për fëmijë është rritur (nga 600 euro në 1200 euro) dhe ky bonus mund të përdoret në mënyrë alternative, nga aplikanti për regjistrim në shërbimet territoriale socio-edukative, në qendrat me funksion arsimor dhe shërbime rekreative dhe plotësuese ose inovative për fëmijërinë e hershme. Sa i përket sektorit shëndetësor të akredituar publik dhe privat, për sektorin e sigurisë, mbrojtjes dhe shpëtimit, kufiri maksimal i përgjithshëm për blerjen e shërbimeve shkon nga 1.000 euro në 2,000 euro.

Paga e emergjencës

Familjet në vështirësi do të jenë në gjendje të aplikojnë për të ardhura emergjente deri në qershor. Parashikohet një maksimum prej dy muajsh, për një shumë nga 400 deri në 800 euro, në lidhje me numrin e anëtarëve të familjes. Në të njëjtën kohë ata duhet të plotësojnë kriteret e qëndrimit në Itali, të ardhura familjare më të ulëta se bonusi Rem, një pasuri e luajtshme nën 10 mijë euro (e cila rritet për secilën komponent deri në maksimum 20 mijë euro). I ashtuquajturi Rem do të mbrojë rreth një milion familje, të përjashtuara deri më tani nga subvencionet aktuale.

Punëtorët vendas

Punëtorët vendas me një ose më shumë kontrata pune, më 23 shkurt 2020, për një kohëzgjatje totale më shumë se 10 orë në javë, do të kenë një ndihmë mujore prej 500 euro për çdo muaj për muajt prill dhe maj 2020. Me kusht që ata nuk kanë pasur mundësi të përfitojnë përfitimet e tjera të parashikuara në Dekretin e Kujdesit Italian.

Kompensimi për personat e vetëpunësuar

5 milion të vetëpunësuar do të përfitojnë pagesë 600 euro. Këta janë profesionistë që nuk janë regjistruar në, Co.co.co. nën menaxhim të veçantë, artizanët, tregtarët, kultivuesit e drejtpërdrejtë, punëtorë sezonalë nga institucionet e turizmit, punëtorë bujqësorë, etj. Ekziston edhe një hapësirë ​​për ata që kanë aplikuar në një datë të mëvonshme: punëtorë sezonalë përveç sektorit të turizmit, punëtorë të rastësishëm dhe me ndërprerje. Në maj kompensimi rritet në një mijë euro, por në kushte të caktuara. Do të njihet për mbajtësit e TVSH-ve të vetëpunësuar, jo të pensionuar dhe jo të regjistruar në forma të tjera të detyrueshme të sigurimeve shoqërore, të cilët kanë pësuar një ulje të të paktën 33% të të ardhurave në dy muajt e dytë të vitit 2020, në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit 2019. Profesionistët e urdhrave që kanë pasur një ulje prej 33% do të marrin 600 euro. Ndërsa artizanët, tregtarët dhe kultivuesit e drejtpërdrejtë, të cilët morën stimulin, për muajin maj përfshihen në grupin e partneriteteve dhe kapitalit dhe bëjnë pjesë në veprimtarinë e agjencisë së të Ardhurave, e cila u jep dëmshpërblime kompanive që kanë pësuar një rënie të qarkullimit prej 33%. Kompensimi bazohet në humbjen e qarkullimit, me një vlerë minimale prej një mijë eurosh. Burimi Tg24.Sky.it/Përshtati në shqip-Gazeta “Si”

Më Shumë