Shendet

Itali, koronavirusi ndalon abortet

Problemet e para erdhën tashmë një muaj më parë në zonat e kuqe. Aty spitalet, të angazhuar kundër virusit, filluan të pezullojnë ndërprerjen vullnetare të shtatzënisë (IVG): ndodhi në Sant’Angelo Lodigiano, Codogno dhe Casalpusterlengo. Pastaj epidemia erdhi në Bergamo.

Sot gratë në të gjithë Italinë nuk dinë si të lëvizin. Ligji 194 përcakton se është e mundur të ndërpritet një shtatëzani brenda 90 ditëve nga konceptimi. Në rastin e abortit me ilaçe, ditët reduktohen në 49: shtatë javë, edhe nëse në pjesën tjetër të Europës është 9 javë. Dhe zakonisht katër të parat i kalojnë në dijeni të të qenit shtatzënë. Në mes të epidemisë së koronavirusit, gratë që duan të mbarojnë një shtatëzani humbasin ditë të çmuara në telefon duke kërkuar konsulentë të hapur dhe spitale të disponueshëm. Lëvizjet më pas komplikojnë gjithçka. “Vështirësia më e madhe ishte të kuptoja se ku të shkoja”, thotë F. nga Napoli, “më duheshin tre javë. Deri tani jam në të dhjetën”.

“Aborti është një shërbim thelbësor”

Për të justifikuar eliminimin e (IVG) abortit, disa spitale sfidojnë dekretin e 9 marsit në të cilin thuhet se “aktivitetet ambulatore mund të riformulohen ose pezullohen”. Por sipas Alessandra Kustermann, menaxhere e Mangiagalli në Milano, aborti është “një shërbim thelbësor”: “194 nuk mund të dyshohet”, shton ajo, “ose ato do të fillojnë përsëri. aborte të paligjshme. Unë e konsideroj si feminizëm, a kujtojmë se sa gra vdiqën?”. Në Itali, sipas një vlerësimi të përfshirë në raportin vjetor të fundit për zbatimin e ligjit 194, në vitin 2017 kishte 12-15 mijë aborte të paligjshme. Rreziku është që epidemia do t’i rrisë ato.

E para që gjejnë është aborti me ilaçe: në të gjithë Italinë, gjithnjë e më pak spitale ofrojnë mundësinë për të zgjedhur pilulën e abortit. Poliklinika Federico II e Napolit, për shembull, çaktivizoi IVG farmakologjike dhe mirëmbau vetëm ato kirurgjikale. S. Giuseppe Moscati nga Avellino, i dëgjuar në telefon për informacione mbi shërbimin IVG, përgjigjet – me shpresë për një shaka të shijes së keqe – që “gjatë Javës së Shenjtë ato gjëra nuk janë bërë”. Nëse nuk korrigjohet më vonë, duke thënë se shërbimi është pezulluar për shkak të epidemisë. Po ashtu në Lodi, abortet farmakologjike janë pezulluar: madje edhe ato që janë rezervuar tashmë janë shndërruar në kirurgji, duke detyruar kështu gratë që menduan se e kishin marrë një rrugë, të zgjedhin një tjetër. Vetëm kirurgjikale edhe në Merano në Bolzano dhe San Leonardo në Salerno. Ndërsa në Poliklinikën e Napolit, të gjithë anuluan për të shmangur mbushjen e dhomave. Për krahinën e Agrigento-së dhe një pjesë të asaj të Trapanit, ka vetëm një mjek për të garantuar shërbimin: “Është e vërtetë, ka shumë raste urgjente, por kjo nuk do të thotë që mund të keni një shtatëzani të padëshiruar”, thotë ai.

Të promovosh abortin farmakologjik

Megjithatë, në një situatë si sot aborti farmakologjik mund të jetë pjesë e zgjidhjes. Nëse nuk do të ishte për shtrimin në spital të detyrueshëm tre ditor, që kërkohet në 12 rajone nga 20, gjë që sot shtyn shumë spitale që të ndërpresin shërbimin: duke pasur parasysh që IVG kirurgjikale kryhet në spital ditor, ato janë më të përshtatshme për urgjencat. Kjo është e vërtetë edhe nëse në praktikë 95% të grave që zgjedhin pilulën e abortit regjistrohen për të shkuar në shtëpi pas 24 orësh. Për gjithçka që lidhet me ilaçin IVG, problemet i paraprijnë urgjencës së koronavirusit. Thjesht mendoni se në Itali vetëm 17.8% e IVG ndodh me përdorimin e pilulës së abortit, krahasuar me 97% në Finlandë dhe 67% në Francë. Agjensia Italiane e Barnave (AIFA) gjithmonë ka këshilluar me forcë kundër dorëheqjes vullnetare dhe insiston që kufiri të mbahet në shtatë javë, në vend që ta sjellë atë në nëntë, si në vendet e tjera të Europës. Shoqata e Gjinekologëve të Spitalit italian gjithashtu kërkon të lehtësojë abortin e drogës, në vend se ta pengojë atë. OBSH vetë fton të përdorë praktikën më pak tërheqëse: të ndriçojë spitalet, por, mbi të gjitha, për një rrezik më të ulët për gruan.

“Ne mundohemi ta ruajmë shërbimin edhe përkundër mbylljes së spitalit ditor”, thotë Marconi, “për fat të keq aktualisht gratë që duhet të bëjnë abort janë në të njëjtin repart. Nuk është e dëshirueshme, por ne duhej ta shndërronim kirurgjinë ditore në departamentin Covid”. Mjeku shpreson që nga kjo situatë të dalë një model i ri që përqendrohet në telemjekësi: pilulat e abortit mund të administrohen në një klinikë ose spital, dhe pastaj të monitorojnë gratë në telefon. “Në kohë lufte, duhet të jesh racional”, shpjegon Francesco Matrullo, drejtori i departamentit të obstetrikës dhe gjinekologjisë në spitalin San Pio di Vasto. “Kemi një numër të kufizuar anesteziologësh dhe po thithim pjesërisht kërkesat e IVG. Kjo është arsyeja pse kemi menduar të përmirësojmë farmakologjikun, i cili nuk kërkon sallë operimi”.

Anesteziologët e çmuar

Matrullo prek një pikë kryesore: roli i anesteziologëve, të cilët gjatë urgjencës janë ndër të parët që janë rrëmbyer në departamentet Covid. Dhe kështu, në spitalet ku tashmë janë të pakta në periudha normale, nuk ka mbetur asnjë për IVG. Ndodhi, për disa ditë, në S. Chiara në Pisa dhe në Grassi di Ostia. “Si në të gjitha situatat, ne duhet të gjejmë gjithmonë mënyra për t’i bërë gratë të paguajnë çmimin më të lartë”, tha senatorja Valeria Valente. “Dekreti u hartua për pesëmbëdhjetë ditë, nuk mund të funksionojë me muaj”.

Konsulentët

Vështirësitë fillojnë para se ata madje të shkojnë në spital. Konsulentët janë thelbësorë për të ndërmarrë hapin e parë drejt një IVG: ata lëshojnë dokumentin mjekësor me të cilin të shkoni në spital. Por me koronavirusin, ato të hapura janë gjithnjë e më pak. “40-50% e konsulentëve mund të mbyllen”, është vlerësimi i Federica di Martino, psikoterapiste, e cila shton: “Praktikuesit e përgjithshëm gjithashtu mund të kujdeseshin për fletën mjekësore, por ata mendojnë se nuk është puna e tyre”. Rezultati? Situata të tilla si ajo e M., e mitura nga Cefalù: ajo e gjeti konsulencën të mbyllur, në ankth dhe pa makinë, ajo arriti që dokumentin ta dërgonte në PC vetëm pas vështirësive të mëdha.

“Sistemi bie, nuk funksionon”, tha Eleonora, një nga aktivistet që merret me abortin. Në Itali, 68.4% e gjinekologëve dhe 45% e anesteziologëve janë kundërshtarë.

Më Shumë