Shendet

Interneti kryeson listën e varësive ndaj teknologjisë

Ndërsa bota zhvillohet, njerëzit gjithnjë e më shumë po bllokohen në atë që njihet si varësia ndaj teknologjisë, e shkaktuar kryesisht nga përdorimi i tepruar i mediave sociale. Deniz Ünay, një specialist i medias sociale në Stamboll, e përshkruan varësinë e teknologjisë si “një zakon për t’u larguar nga shoqëria”. Për këtë “katastrofë gjithnjë e në rritje”, Ünay paralajmëroi se varësia ndaj teknologjisë shkakton traumë në shoqëri. “Interneti, i cili ka arritur çdo sferë të jetës sonë, është bërë një burg i hapur që kufizon njerëzit me përhapjen e shpejtë të platformave të mediave sociale të përdorura për të arritur informacionin”, tha Ünay.

“Interneti na ka treguar se nuk është aq i pafajshëm sa duket, duke qenë në ballë të varësisë ndaj teknologjisë”, paralajmëroi ai. I specializuar në efektet e mediave sociale dhe jetës, Ünay tha se kurioziteti është motivi kryesor pas përdorimit të mediave sociale dhe faqeve të lojërave online. “Ne kalojmë pjesën më të madhe të kohës në telefonat celularë, tableta apo kompjuterë personalë, që kanë të bëjnë me kuriozitetin çka të tjerët publikojnë, komentet dhe pëlqimet që ne marrim.” tha ai. “Më në fund, kjo është bërë një rutinë e përditshme që njerëzit kontrollojnë llogaritë e tyre të mediave sociale edhe gjatë punës apo të ngrënies”, shtoi specialisti

Ndikimet negative të përdorimit intensiv të teknologjisë
Është e vështirë t’i bësh njerëzit e një moshe të caktuar t’u nënshtrohen disa gjërave, por ky nuk është rasti për varësinë ndaj teknologjisë. Interneti, lojërat në internet dhe platformat e mediave sociale duket se janë mjeti më i mirë për t’i bërë njerëzit e varur nga teknologjia pa marrë parasysh moshën e tyre. Sipas Ünay, përdorimi intensiv i pajisjeve teknologjike çon në disa probleme fizike dhe sociale në të njëjtën kohë.
Duke shikuar në ekran për një kohë të gjatë shkakton dhimbje dhe ngurtësi në muskujt e qafës, dëmtim në sjelljen e trupit dhe inflamacion të syrit, ndërkohë që reflektimi i saj në jetën shoqërore është reduktim i aktiviteteve sociale, si dhe shkaktar i depresionit.

“Varësia e internetit ose teknologjisë përkufizohet si një situatë në të cilën një person ndihet i privuar kur ata nuk janë në gjendje të marrin materialin teknologjik që ata janë të varur. Duke theksuar rëndësinë e një mekanizmi efektiv të kontrollit kundër rreziqeve të mediave sociale, Ünay tha se njerëzit e të gjitha moshave duhet të edukohen për këtë çështje. “Zgjidhja më e mirë kundër varësisë së teknologjisë mund të zhvillohet përmes rritjes së vetëdijes. Individët nuk do të humbin cilësi strukturore dhe shoqërore të jetës së tyre duke mos përdorur teknologjinë pa nevojë dhe do të mbrohen nga dëmet shoqërore dhe fizike të varësisë” pohoi ai.

Unay tha se varësia ndaj teknologjisë është mjaft e vështirë për t’u parandaluar pasi është një problem i krijuar nga njeriu, por mund të eliminohet. “Mënyra më e mirë për të ulur varësinë është kthimi në zakonet e vjetra. Ne i largonim të rinjtë dhe fëmijët larg nga parqet, kopshtet dhe rrugët dhe u dhamë atyre një pajisje të rrezikshme dhe i solli ata në të gjitha të këqijat e botës”, tha ai.

 

Më Shumë