Analize

Instituti për Studimin e Luftërave: Serbia përdor Republikën Sërpska për të destabilizuar Ballkanin

Nga Gazeta ‘Si’- Kremlini dhe degët e tij vazhdojnë përpjekjet për të përdorur marrëdhëniet e Rusisë me Republikën Sërpska (entiteti politik serb brenda Bosnjë dhe Hercegovinës) për të destabilizuar Ballkanin, thotë Instituti për Studimin e Luftërave (ISW) në raportin e tij të fundit.

Ministri i Jashtëm rus Sergei Lavrov pohoi në hapjen e ambasadës ruse në Banja Luka më 11 qershor se lidhjet midis Rusisë dhe Republika Sërpska janë në nivelin më të lartë të të gjitha kohërave.

Në raport thuhet se Lavrov pretendoi se Ministria e Punëve të Jashtme ruse (MPJ) do t'i japë përparësi ndërtimit të institucioneve fetare dhe kulturore në Banja Luka që janë kritike për forcimin e "lidhjeve të vëllazërisë" midis popullit të Rusisë dhe Republikës Sërpska.

Sipas ISW, një blog i njohur rus i lidhur me Kremlinin pretendoi më 16 qershor në një intervistë me një kanal televiziv të Republikës Sërpska se Rusia do të mbështesë pavarësinë e kësaj republike dhe se hapja e ambasadës ruse në Banja Luka tregon miqësinë dhe bashkëpunimin midis Rusisë dhe Republika Sërpska.

“Ai pretendoi se Rusia mund të hapë një qendër kulturore ruse (shtëpia e Rusisë – Russkii dom) në Republikën Sërpska. Zyrtarët moldavë dhe ukrainas kanë paralajmëruar më parë se zyrtarët rusë përdorin Russkii dom për të promovuar propagandën ruse dhe për të kryer "punë subversive" jashtë vendit, thuhet në raport.

I njëjti kanal pretendoi në prill 2024 se hapi një "shkollë mediatike" në Ballkan dhe se ekipi i kanalit kaloi një javë në Serbi dhe Republikën Sërpska duke dhënë leksione se si të funksionojnë kanalet Telegram dhe të luftojnë "dezinformimin".

ISW nënvizon se Presidenti i Republikës Sërpska Milorad Dodik deklaroi më 7 qershor se Republika Sërpska synonte të mbante një referendum për pavarësinë e saj nga Bosnja dhe Hercegovina në një datë të pacaktuar.

Kremlini ka përdorur më parë marrëdhëniet e tij me Republikën Sërpska për të ndikuar më tej në Ballkan, për të mbjellë përçarje në Perëndim dhe për të minuar Marrëveshjen e Dejtonit për ta futur Ballkanin në trazira, përfundon raporti i ISW.

Burimi: The Geopost/Përshtati Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë