Treg

Inflacioni i Eurozonës ra në shkurt por Banka Europiane mbetet konfuze për uljen e normave

Nga Gazeta ‘Si’ - Inflacioni i Eurozonës ra në 2.6 për qind në shkurt nga 2.8% që ishte në janar por norma ishte më e lartë se sa pritej nga ekonomistët.

 Inflacioni në dy ekonomitë më të mëdha të eurozonës ka rënë në nivelin e tij më të ulët që nga mesi i vitit 2021, por çmimet e shërbimeve mbeten kokëforta.

Banka Qendrore Europiane nuk e di se kur duhet të ulë normat e interesit.

Si Gjermania ashtu edhe Franca përfituan nga inflacioni më i dobët në mallra dhe ushqime në shkurt, por kjo u kompensua pjesërisht nga një rikthim në kostot e energjisë dhe rritja e vazhdueshme e çmimeve të shërbimeve.

Në Spanjë, çmimet e energjisë elektrike u ngadalësuan, por kostot e karburantit u përshpejtuan. Që kur ndërprerja e pandemisë së koronavirusit dhe pushtimi rus i Ukrainës shkaktoi rritjen më të madhe të çmimeve të konsumit për një brez, inflacioni i eurozonës është ngadalësuar me shpejtësi, duke i lënë politikëbërësit e BQE-së të përpiqen të vlerësojnë se sa shpejt do të bjerë në objektivin e tyre prej 2 për qind.

BQE pritet të ulë parashikimet e saj për inflacionin dhe rritjen kur të mblidhet javën e ardhshme në Frankfurt. Por shumica e ekonomistëve besojnë se do të vazhdojë të thotë se ka nevojë për më shumë prova për t'u siguruar që rritja e pagave nuk po shkakton presione mbi çmimet përpara se të ulë kostot e huamarrjes.

Inflacioni gjerman ishte 2.7 për qind në shkurt, tha të enjten agjencia federale e statistikave, në përputhje me parashikimet e ekonomistëve në një sondazh të Reuters dhe në rënie nga 3.1 për qind në janar.

Presidentja e BQE-së, Christine Lagarde, i tha Parlamentit Evropian këtë javë se rritja e çmimeve pritej të "vazhdonte të ngadalësohej, pasi ndikimi i goditjeve të kaluara rritëse zbehet dhe kushtet e shtrënguara të financimit ndihmojnë në uljen e inflacionit". 

Megjithatë, Lagarde tha se rritja e pagave mbeti e fortë dhe do të ishte "një nxitës gjithnjë e më i rëndësishëm i dinamikës së inflacionit në tremujorët e ardhshëm, duke reflektuar kërkesën e punonjësve për kompensim inflacioni dhe tregje të shtrënguara të punës". 

BQE planifikon të publikojë parashikime të reja për rritjen e çmimeve pas takimit të saj javën e ardhshme.

Goldman Sachs pret që ajo të ulë parashikimin e saj për inflacionin në eurozonë këtë vit nga 2.7 përqind në 2.3 përqind dhe për vitin e ardhshëm nga 2.1 përqind në 2 përqind - në përputhje me objektivin e BQE.

Burimi: Financial Times/ Përshtati: Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë