Filma

“I Am Greta”, dokumentari për aktivisten

Aktivistja Greta Thunberg vjen e rrëfyer në një film: pas prezantimit në Festivalin e Filmit të Venecias, dokumentari me regji nga Nathan Grossman, me titull thjesht “Unë jam Greta”, tani mund të shihet në platforma të ndryshme.

Që nga ngjarjet e para në gusht 2018, filmi ndjek evolucionin e protagonistes dhe rritjen eksponenciale të lëvizjes së krijuar prej saj.

Puna e Grossman është mjaft didaktike dhe retorike në disa pasazhe, veçanërisht drejt përfundimit, por ajo ka meritën e nxjerrjes në pah të të gjitha anëve të personalitetit të Greta Thunberg, duke përfshirë edhe dobësitë që themeluesi i lëvizjes ‘Fridays for Future’ ka kërkuar gjithmonë që të fshihen.

“I Am Greta”

Rezultati është një portret interesant, i aftë të japë një pasqyrë të plotë të aktiviteteve të kryera nga aktivistja suedeze, me vendosmëri dhe pa frikë nga udhëheqësit e ndryshëm botërorë që takoi.

Konferenca për shtyp në Venecia

Protagonistja kishte komentuar drejtpërdrejt për publikimin e filmit në Venecia, duke u lidhur nga shkolla e saj gjatë ndërprerjes. Me rastin, duke folur për veten e saj, ajo zbuloi se ishte një studente e ndrojtur dhe e etur për të respektuar rregullat dhe se për këtë arsye do t’i kushtonte pak kohë intervistës për t’u kthyer në klasë në kohë me shokët e saj të shkollës.

Sidoqoftë, ajo ishte shprehur me bindje se sa e domosdoshme është të rinisësh me entuziazëm me luftën kundër Ndryshimit të Klimës, të bllokuar fatkeqësisht nga kriza për shkak të Covid.

Bronx

Midis risive të Netflix është “Bronx” nga Olivier Marchal, një regjisor francez i specializuar në histori detektive. Ky film i fundit me metrazh të gjatë është  vendosur në Marsejë dhe përqendrohet në një përplasje të re midis gangsterëve dhe policëve. Ne e kuptojmë se jemi dëshmitarë të një produkti veçanërisht të dhunshëm, i cili nuk ul pritshmëritë e shikuesit dhe në të cilin xhirimet me siguri nuk do të dështojnë.

“Bronx”

Atmosferat janë të errëta në pikën e duhur, por ritmi shpesh lë diçka për të dëshiruar dhe ndjenja e parë tashmë shpesh shikon midis një skene veprimi dhe tjetrës. Edhe personazhet nuk janë shumë origjinalë, pavarësisht nga performanca e mirë e një kasti në të cilën Jean Reno është gjithashtu i pranishëm. Ndjesia, kur jeni përpara një filmi nga Marchal, është se regjisori dha më të mirën e tij në 2004 me “36 Quai des Orfèvres” dhe që prej atëherë ai ka ditur të qëndrojë në pritshmëritë e publikut.

SpongeBob i ri

Për ata që kërkojnë një kinema krejtësisht të ndryshme, gjithmonë në Netflix ekziston “SpongeBob-Friends in the run”, filmi i tretë i animuar me protagonist me sfungjerin e bukur të detit të krijuar nga Stephen Hillenburg. Filmi argëton dhe jep situatat klasike surreale aq të dashura për dashamirësit e SpongeBob dhe miqtë e tij.

Fillimisht, “SpongeBob-Miqtë në arrati” lufton pak për të ushqyer, por narracioni më pas kthehet në një lloj udhëtimi psikedelik të aftë të argëtojë në rastin më të mirë dhe të jetë i kënaqshëm deri në fund.

“SpongeBob-Miqtë në arrati”

Nëse në dy filmat e mëparshëm ishin së pari David Hasselhoff dhe pastaj Antonio Banderas, tani i takon Keanu Reeves të japë disa paraqitje të këndshme me mish dhe gjak gjatë filmit.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë