Ngjarje

Historia e rastit të parë në Greqi, si këmbëngulja e pacientit zero për tu testuar disa herë vërtetoi mutacionin Omicron

Greqia identifikoi zyrtarisht rastin e parë të Covid-19 të shkaktuar nga varianti Omicron.

Rasti në fjalë u konfirmua tek një grek që jeton në Johannesburg dhe fluturoi nga Afrika e Jugut në Kretë për pushime, tha Theoklis Zaoutis, kreu i Organizatës Kombëtare për Shëndetin Publik, në një konferencë  shtypi ku po specifikonte masat e një ligji të ri që detyron vaksinimin për të gjithë personat mbi 60 vjeç.

Por çfarë dihet rreth asaj që mediat greke e kanë pasqyruar si “pacienti zero” me Omicron.

Pacienti zero është një burrë i vaksinuar me të dyja dozat që mbërriti në Kretë më 26 nëntor dhe menjëherë pas mbërritjes bëri një test të shpejtë të antigjenit në aeroport, i cili rezultoi negativ.

Një test i dytë të nesërmen, pasi ai zhvilloi simptoma të buta të Covid-19, tregoi një rezultat negativ ndërsa një i tretë më 29 nëntor konfirmoi infeksionin.

Autoritetet shëndetësore konfirmuan të enjten në mëngjes se ishte varianti Omicron.

Zaoutis deklaroi se burri mbetet në karantinë dhe kontaktet e tij kanë rezultuar negative.

Ishte pikërisht këmbëngulja e tij për t'u testuar me teste të shpejta deri sa tamponi PCR e tregoi pozitiv që u konfirmua rasti i tij.    

Duke qenë se dyshohej se ishte i infektuar me mutacionin mikron, u krye një test laboratorik shtesë ku u konfirmua OMICRON

Pacienti zero rezulton se ka simptoma të lehta dhe mbi të gjitha ai nuk ka infektuar kontaktet e tij

Përshtati në shqip. Gazeta "Si"


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë