Mjedis

‘Gjurmë të mëdha karboni’, kostot mjedisore të Kupës së Botës 2022

Kupa e Botës 2022 filloi këtë fundjavë në Katar dhe erdhi me gjurmë të mëdha karboni.  

FIFA parashikon që emetimet totale të turneut do të arrijnë 3.6 milion ton CO₂ - e barabartë me emetimet vjetore të disa kombeve të vogla - duke hedhur dyshime mbi pretendimet e turneut për të qenë neutral ndaj karbonit.

Emetimet madje mund të tejkalojnë vlerësimin e FIFA-s.

 Një raport i Carbon Market Watch projekton se emetimet e ndërtimit të stadiumit ishin tetë herë më të larta se parashikimet e FIFA-s dhe akuzoi masat ‘zbutëse’ të organizatës, të cilat përfshijnë kompensimin e karbonit dhe një fidanishte pemësh, për mungesë integriteti.

FIFA tha se përdori Protokollin e Gazit Serë, standardet më të përdorura të kontabilitetit për të përcaktuar sasinë e emetimeve, dhe kërkoi që South Pole, një firmë konsulente për karbonin, të krijonte raportin e gjurmës së karbonit të FIFA-s.

Organi qeverisës i futbollit tha gjithashtu se ata zbatuan një sërë iniciativash gjithëpërfshirëse për të reduktuar emetimet, duke përfshirë stadiume me efikasitet energjetik, transport me emetim të ulët dhe praktika të qëndrueshme të menaxhimit të mbetjeve.

Ngjarjet e mëdha sportive si Kupa e Botës dhe Lojërat Olimpike janë vënë nën qendër të vëmendjes për objektet e tyre të shtrenjta dhe intensive të karbonit të ndërtuara për t'u përdorur për vetëm disa javë maksimumi.

Që kur Katari fitoi ofertën e tij në 2010 për të pritur turneun e këtij viti, kombi i pasur me naftë ka shpenzuar 200 miliardë dollarë në infrastrukturën e Kupës së Botës, duke përfshirë ndërtimin e shtatë stadiumeve, një përpjekje e mbushur me shqetësime mbi abuzimet e të drejtave të njeriut.

Burimi: Financial Times/Përshtati Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë