Keshilla

Gabimet që bëni kur shkruani statuse, mund të zbulojnë personalitetin tuaj

Jeni “polici i gramatikës”? I gjykon statuset e të tjerëve mbi gramatikën, drejtshkrimin dhe qartësinë? Sipas një studimi të fundit, kjo sjellje është pjesërisht rezultat i tipareve të personalitetit që ndikojnë se si njerëzit reagojnë ndaj gabimeve të shkruara, sipas ekspertëve të gjuhësisë të Universitetit të Miçiganit. Ekstrovertët kanë më shumë gjasa t’i injorojnë gabimet e drejtshkrimit nga shpejtësia dhe gabimet gramatikore, ndërsa introvertët e marrin personalisht dhe e gjykojnë negativisht shkruesin.

“Ky është studimi i parë që tregon se tiparet e personalitetit të dëgjuesve / lexuesve kanë një ndikim në interpretimin e gjuhës”, tha Julie Boland, profesoreshë e gjuhësisë dhe psikologjisë U-M dhe autore kryesore e studimit. “Në këtë eksperiment, ne shqyrtuam gjykimet shoqërore që lexuesit bënë për shkrimtarët”.

Studiuesit pyetën 83 persona nëse gramatika ishte apo nuk ishte e rëndësishme për ata. Pastaj ata lexuan përgjigjet nga shokët të dhomës që i përgjigjeshin një njoftimi për ndarje shtëpie. Përgjigjet ose nuk kishin, ose kishin gabime gramatikore dhe shpejtësie. Pjesëmarrësit pastaj dhanë gjykimet për inteligjencën dhe sesa miqësorë u dukeshin shkruesit, ndër cilësitë e tjera.
Siç pritej, pjesëmarrësit që raportuan se gramatika ishte e rëndësishme në fillim të eksperimentit ishin më shumë të ngjarë të shqetësoheshin nga gabimet gramatikore në fund, tha bashkëautori i studimit Robin Mbretëresha, profesor i Arthur F. Thurnau dhe profesor dhe kryetar i Departamentit të gjuhësi.

Përveç kësaj, njerëzit më pak të këndshëm janë më të ndjeshëm ndaj gabimeve gramatikore, ndërkohë që njerëzit më të ndërgjegjshëm dhe më pak të hapur janë të ndjeshëm ndaj gabimeve, thanë hulumtuesit. /Michigan News

Më Shumë