Arredim

Gabimet që bëjmë kur rinovojmë shtëpi të vjetra

Ka shumë gabime që bëjnë pronarët e shtëpive kur rinovojnë pronat e tyre. Më poshtë disa arkitektë të njohur kanë dhënë disa ide se si mund të shmangen disa gabime kur vendosni të rinovoni shtëpinë tuaj.

Nuk po studion historinë

Gërmimi në të kaluarën e shtëpisë tuaj mund të jetë kënaqësi, por gjithashtu mund t'ju ndihmojë të merrni vendime estetike dhe të shmangni gabime të kushtueshme. Arkitekti Anik Pearson kujton një kliente nga Nju Jorku i cili donte të instalonte një pishinë në bodrumin e shtëpisë së tij. Ajo iu referua hartave historike të Manhatanit që tregonin se ku ekzistonin të gjitha rrugët ujore. Pasi studiuan këtë pjesë të qytetit, zbuluan një rrjedhë uji në thellësi të shtëpisë së saj. Ata gërryen nën bodrumin e pallatit dhe u lidhën me burimin e ujit që shërbeu për pishinën. “Ju mund të ndihmoni procesin e rinovimit duke kryer hulumtime para kohe.” Thotë Parson

Tundimi "Bëje vetë!"

Faqja HGTV tregon në YouTube mësime të ndryshme për këtë pjesë. Shumë pronarë shtëpish  i anashkalojnë profesionistët, duke menduar se ndryshimet e vogla mund t'i bëjnë vetë. Por ndonjëherë harrojnë se gabimet mund të kushtojnë më shumë se pagesa e një arkitekti. Raste të ngjashme janë kur pronarët e shtëpive mundohen të bëjnë disa rregullime të shpejta, të tilla si pastrimi i një njolle ose një pikturë mbi një ngjyrë të shëmtuar në shtëpi. Fshirja e bojës kërkon shumë kujdes: Megjithëse në shtëpitë më të reja është më e sigurtë sepse bojërat moderne nuk përmbajnë substanca të dëmshme, ngjyrat e vjetra mund të përmbajnë substanca  të rrezikshme. Duke aplikuar një shtresë të re nuk duhet të jetë një problem për ata që janë ustallarë.

Shtimi i elementeve të reja

Shumë pronarë të shtëpive nuk përdornin elemente origjinale kur rikonstruktojnë shtëpinë e tyre, por në fakt është mjaft e rëndësishme që të përdoren elemente të tilla siç është druri, pasi disa nga materialet e përdoruara nuk kanë qëndrueshmëri.

Elementet mund të jenë edhe objekte që nuk janë në gjendje të përsosur. "Ne kemi parë edhe shtresa të sfondit të lëkurës apo suva të prishur të ekspozuar që mbahen të paprekura dhe vetëm sa u aplikohet një shtresë sipër", thotë Miroglio.

Instalimi i dritareve prej Vinily

Shumë pronarë shtëpish përdorin elemente të aluminit kur bëjnë dritaret e një shtëpie. Por arkitektët janë kundër zgjedhjes së opsioneve moderne të vinilit.

"Edhe pse një dritare druri do të kushtojëshumë më tepër se vinili ose alumini, druri është me vlerë investimi sepse mundtë mbijetojë njëqind vjet", thotë Pearson. "Vinyli nuk do të zgjasë përmë shumë se 10 ose 20 vjet. Duke e parë atë nga pikëpamja ruajtëse, Miroglioargumenton: "Është gjithmonë më e qëndrueshme të mbash diçka në vend që tazëvendësosh atë, pas  një periudhe tëshkurter kohore.

Të tërhequr rreth teknologjisë

Zbatimi i tenologjisë moderne siç është automatizimi në shtëpi, është një temë e nxehtë. Arkitektët janë kundër instalimit të pajisjeve teknologjike në shtëpi. Ka shumë pajisje që funksionojnë në mënyrë moderne, por që duken të modës së vjetër.

"Ka një treg me këto produkte",thotë Fauzia Khanani nga New York. "Markat e mëdha po bëjnë produkte meteknologji moderne dhe një vështrim historik".

Të hiqen apo jo muret

Arkitektët janë të ndarë në idenë e hapjes së shtëpive historike. "Është e rëndësishme të punojmë me hapësirën që është, pa hequr muret ndarëse brenda shtëpisë", thotë Miroglio.


Copyright © Gazeta “Si”
Më Shumë