Keshilla

Gabime për të cilat të gjithë prindërit bëhen pishman

Të gjithë prindërit duan që fëmijët e tyre të kenë jetën më të mirë të mundshme. Çdo familje ka mënyrat e veta të edukimit, por ka një gjë që të gjithë prindërit kanë të përbashkët: kur ata shikojnë prapa, të gjithë duan të ndreqin disa nga gabimet që kanë bërë në të kaluarën.

Por cilat janë disa nga këto gabime që të gjithë prindërit i bëjnë?
Ata nuk gëzonin komunikimin e tyre me fëmijën e tyre – Një fëmijë i vogël ka nevojë për kontakte të vazhdueshme me të rriturit. Prindërit kanë më pak kohë të lirë dhe të gjithë janë duke bërë diçka tjetër ndërsa fëmija po luan. Por nëse e ktheni këtë në një zakon, në një moment, mund të vëreni se fëmija juaj është rritur tashmë dhe është shumë vonë për të rregulluar gabimin. Gëzoni kohën që kaloni së bashku!

Prindërit nuk i përqafojnë shpesh fëmijët e tyre – Shkencëtarët kanë provuar rëndësinë e përqafimeve për shëndetin (për shëndetin moral dhe fizik). Ka shumë avantazhe të dukshme. Ndonjëherë, prindërit nuk e bëjnë këtë për arsye të ndryshme dhe shumica ka të bëjë me këshilla që kanë dëgjuar nga plakat, si: “mos i mbani në krah për një kohë të gjatë, se ata do të mësohen me të …”. Me kalimin e kohës, fëmija do të rritet dhe nuk do t’ju lejojë t’i përqafoni. Pra, shijoni këto momente derisa ende mundeni.

Prindërit që nuk realizuan një video apo fotografi – Sigurisht, asgjë e keqe nuk do të ndodhë nëse nuk bëni fotografi. Ajo nuk do të ndikojë në gjendjen mendore të fëmijës, cilësitë e tyre morale, ose shëndetin fizik të tyre. Por ka shumë të ngjarë që në të ardhmen, do të doni të kujtoni disa prej momenteve më të vlefshme të jetës suaj dhe t’i ndani këto emocione me fëmijët tuaj të rritur.

Prindërit që nuk luanin lojëra kreative – Nuk po themi se nëse luani lojëra kreative me fëmijën tuaj, ata do të bëhen artistë të mëdhenj ose muzikantë. Por ka një shans. Së pari, nëse përfshini fëmijën tuaj në shumë aktivitete të ndryshme, mund të zbuloni atë që ata kanë një interes për atë që po bëjnë dhe kështu mund të zbuloni edhe pasionin e tyre. Së dyti, çdo lloj aktiviteti, për shembull, duke lexuar me zë të lartë me ta ose duke luajtur me lodra me ta, zhvillon inteligjencën, imagjinatën dhe rrit fjalorin e tyre. Prindërit shpesh pendohen që nuk kanë vënë re talentet e fëmijëve të tyre, edhe pse disa aftësi mund të vërehen në një moshë shumë të re. Ofrojini fëmijës tuaj mundësinë të provoni lojëra të ndryshme dhe të lexoni sa më shumë që të jetë e mundur.

Prindërit që kanë qenë shumë të rreptë – Ka një mit popullor se sa më të larta janë pritshmëritë, aq më i suksesshëm bëhet personi. Por në realitet, mund të merrni efektin e kundërt: problemet e sjelljes dhe madje edhe çështjet e zhvillimit. Dhe, natyrisht, një nga dobësitë mund të jetë një marrëdhënie e dobët me fëmijët tuaj.

Dënimet për notat e këqija janë gjithashtu të dëmshme – Ato vetëm mund të ulin suksesin e përgjithshëm të fëmijës në shkollë. Ndëshkoni dhe shpërblejini fëmijët tuaj vetëm për gjërat që me të vërtetë kanë rëndësi.

Më Shumë