Mjedis

Flutura transparente, fituesja e konkursit të eko-fotografisë

Imazhi mahnitës i një fluture më krahë transparentë në pyllin e Ekuadorit fitoi garën vjetore të fotografisë më të bukur në ekosistem. Krahët transparentë të insektit zbulonin sfondin mbrapa dhe kjo tregonte një pamje magjepsëse. Fotografia u realizua nga Marianne Elias studente e biologjisë në universitetin i Sorbonës, Francë.
Ajo shprehet se transparenca në krahët e fluturës shkaktohet nga modifikime gjenetike që ekzistojnë vetëm në këtë insekt dhe prania e objekteve të tjera si gjethe, lule apo gurë, shërbejnë si anti-reflektorë, duke rritur kështu sasinë e dritës që transmetohet nëpërmjet krahëve.
Fotografia fituese, konkurroi me 139 imazhe të tjera dhe gjykuesit, u shprehën se fotografja kishte realizuar një punë fantastike për të treguar bukurinë e një specieje mjaft enigmatike.

Në këtë konkurs fotografitë u grupuan në pesë kategori, të cilat në fund përcaktuan fotografinë fituese. Kategoritë ishin: Komuniteti, popullata dhe makroekologjia, sjellja në ekosistem, ekologjia e ruajtjes së biodieversitetit, ekologjia ekosistemike dhe ndryshimet e ekosistemit.
Pedagogu Zhigang Jiand, nga Akademia e Shkencave në Kinë, tha se këto fotografi janë një punë fantastike për të bërë të mundur njohjen e njerëzve me mrekullitë e natyrës.
“Fotografia e Marianne Elias jo vetëm që tregon bukurinë që shpesh gjendet në natyrë, por gjithashtu nxjerr në pah disa prej hulumtimeve që po ndodhin në fushën e ekologjisë në vendet me një biodiversitet të pasur, duke i bërë fituese të denjë të konkursit,” shtoi ai.

Ndërsa fotografitë fituese për çdo kategori ishin

 

Më Shumë