Ngjarje

FDA autorizon cigaren e parë elektronike

Administrata e Ushqimit dhe Barnave për herë të parë ka autorizuar përdorimin e një cigare elektronike.

Autorizimi vlen për cigaren elektronike të markës Vuse's Solo dhe cigaret e saj me shije duhani.

“Këto cigare elektronike janë dukshëm më pak toksike sesa cigaret tradicionale dhe mund të ndihmojnë në luftën e personave për të lënë cigaren”, tha në një njoftim FDA.

Të dhënat nga kompania treguan se modeli i autorizuar i cigareve elektronike i ndihmoi duhanpirësit të ulnin ekspozimin e tyre ndaj kimikateve të dëmshme në cigare tradicionale.

“Autorizimet janë një hap i rëndësishëm drejt sigurimit që të gjitha produktet e reja të duhanit t'i nënshtrohen vlerësimit të fortë dhe shkencor para së të nxirren në treg”, tha Mitch Zeller, drejtor i qendrës së duhanit në FDA-së, në një deklaratë.

FDA tha se hodhi poshtë 10 kërkesa të tjera nga Vuse për produkte me shije të ndryshme. Agjencia është ende duke shqyrtuar kërkesën e kompanisë për të shitur një formulë nikotine me shije mente.

Cigaret elektronike dolën për herë të parë në tregun amerikan në fillim të viteve 2000 si pajisje të dizajnuara për t'u dhënë duhanpirësve normën e nikotinës që ata dëshironin pa kancerogjenët që vijnë nga djegia e cigareve. Por rreth gjashtë vjet më parë, filluan të dalin produkte me shije frutash dhe zyrtarët e shëndetit publik u shqetësuan pasi ato ishin të dëmshme dhe po përdoreshin në masë nga adoleshentët.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë