Ngjarje

Eksploruesi që do të hetojë gjithë historinë e planetit Mars

Shtrirja kohore që nga momenti kur një anije kozmike godet Planetin të Kuq është ajo që shkencëtarët e quajnë “shtatë minuta terrori”.

Ulja e një anije kozmike në Mars është më vështirë nga sa duket dhe më shumë se gjysma e të gjitha misioneve nuk e bëjnë atë në mënyrë të sigurtë në sipërfaqe.

Kjo për shkak se duhen më shumë se shtatë minuta për sinjalet e lehta për të udhëtuar 100 milionë milje në Tokë, ndërsa shkencëtarët nuk kanë kontroll mbi procesin. E gjitha që mund të bëjnë është të programojnë anijen me teknologjinë më të mirë dhe të presin rezultatin.

Shtatë minuta terrorizmi për InSight, eksploruesi më i ri i NASA-s në Mars, fillon të hënën pak para mesditës. Është misioni i parë për të studiuar valët sizmike në një tjetër planet. Duke hetuar brendësinë e Marsit, shkencëtarët shpresojnë të zbulojnë shenja të aktivitetit tektonik dhe të dhëna për të kaluarën e planetit.

Rreth orës 11:47 të hënën, inxhinierët në Laboratorin e Propulsionit Jet do të marrin një sinjal që tregon se InSight ka hyrë në atmosferën Marsian. Anija kozmike do të bjerë në sipërfaqen e planetit me një ritëm prej 12 300 milje në orë. Brenda dy minutash, fërkimi do të ketë pjekur mburojën e tij të nxehtësisë në një shkallë prej 2700 gradë. Në dy minuta të tjera, një parashutë supersonik do të vendoset për të ndihmuar në ngadalësimin e anijen kozmike.

Duke supozuar se gjithçka shkon mirë, në orën 12:01, shkencëtarët do të dëgjojnë një bip të vogël – një sinjal që tregon se InSight është aktiv dhe funksionon në Planetin e Kuq.
Objektivi është të përcaktojë se çfarë është bërë në planetin Mars dhe se si ka ndryshuar që kur u formua më shumë se 4 miliard vjet më parë. Rezultatet mund të ndihmojnë në zgjidhjen e misterit se si planeti i kuq u bë bota e thatë dhe e shkretuar që e njohim sot.

Ndërsa InSight bën dallimin e tij, NASA mund të jetë në gjendje të marrë informacion në kohë reale në lidhje me statusin e saj nëpërmjet satelitëve MarCo – anijen e vogël eksperimentale të njohur si CubeSats që shoqëroi InSight në fluturimin e saj në Mars. Secili ka vargje diellore, një kamerë me ngjyra dhe një antenë për transmetimin e komunikimit nga sipërfaqja e Marsianit në Tokë.

Nëse satelitë janë të suksesshëm, ato mund të ofrojnë “një model të mundshëm për një lloj të ri të stacioneve të komunikimit ndërplanetar,” tha inxhinieri i sistemeve Anne Marinan në një lajm të NASA-s.

 

Më Shumë