Shendet

Ekspertët: Nëse nuk vaksinohen vendet e varfra do të shtohen variantet

Varianti i ri, i njohur si Omicron, u identifikua për herë të parë në Afrikën e Jugut, megjithëse është e paqartë nëse e ka origjinën atje apo nëse është sjellë në vend nga vende të tjera të rajonit. Ajo që shkencëtarët dinë është se virusi ka shumë më tepër gjasa të ndryshohet në vendet ku vaksinimi është i ulët dhe transmetimi i lartë.
"Ai ndoshta është shfaqur në një vend tjetër dhe është zbuluar në Afrikën e Jugut, e cila ka kapacitet dhe aftësi shumë të sekuencës gjenomike. Mund të jetë një pasojë e një shpërthimi, ndoshta në disa pjesë të Afrikës Sub-Sahariane, ku nuk ka një sasi të madhe të mbikëqyrjes gjenomike dhe shkalla e vaksinimit është e ulët, "tha Michael Head, një studiues i lartë në shëndetin global në Universitetin e Southampton.


Sipas ekspertit variantet e reja të virusit që kanë shkaktuar probleme në të kaluarën, kanë dalë të gjitha nga vende që kanë përjetuar shpërthime të mëdha, të pakontrolluara. Varianti Omicron tashmë po përhapet në të gjithë botën -- që nga e diela, ai është zbuluar në një numër vendesh duke përfshirë Afrikën e Jugut, Botsvanën, Australinë, Britaninë e Madhe, Gjermaninë, Italinë, Japoninë dhe Belgjikën. Shumë vende në mbarë botën kanë reaguar ndaj lajmit se shkencëtarët e Afrikës së Jugut zbuluan variantin e ri duke mbyllur me shpejtësi kufijtë e tyre për udhëtarët që vijnë nga vendet e rajonit, duke përfshirë Afrikën e Jugut, Botsvanën, Zimbabvenë, Namibinë, Lesoto, Eswatini, Mozambik dhe Malavi. Por shkencëtarët dhe ekspertët kanë paralajmëruar se nëse vijon me këtë ritëm niveli i vaksimeve në vedet e varfra pa dyshim do ketë variante të tjera shqetësuese.


Jeremy Farrar, drejtori i “Wellcome Trust”, një organizatë bamirëse për kërkimin shëndetësor, tha se varianti i ri tregon pse bota duhet të sigurojë akses të barabartë ndaj vaksinave dhe mjeteve të tjera të shëndetit publik.
Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), vetëm 7.5% e njerëzve në vendet me të ardhura të ulëta kanë marrë të paktën një dozë të vaksinës kundër koronavirusit. Në tetë vendet më të prekura nga ndalimet e udhëtimit në lidhje me variantin Omicron, përqindja e popullsive që kanë pasur të paktën një dozë vaksine varion nga 5.6% në Malavi në 37% në Botsvana.

Ndërkohë, 63.9% e njerëzve në vendet me të ardhura të larta kanë marrë të paktën një injeksion, sipas OBSH-së. Si në Bashkimin Evropian ashtu edhe në Shtetet e Bashkuara, rreth 70% e njerëzve kanë marrë të paktën një injeksion, sipas Qendrës Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve dhe Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.


Ndërsa ka shumë arsye pse një vend mund të ketë një shkallë më të ulët të vaksinimit, furnizimi i vaksinave mbetet një problem i madh në shumë vende.
"Në mungesë të vaksinimit masiv, Covid-19 jo vetëm që po përhapet i pafrenuar midis njerëzve të pambrojtur, por po ndryshon, me variante të reja që dalin nga vendet më të varfra dhe tani kërcënojnë të shpërndahen edhe te njerëzit plotësisht të vaksinuar në vendet më të pasura të botës”, kanë deklaruar ekspertët e OBSH.
Richard Lessells, një specialist i sëmundjeve infektive në Universitetin e KwaZulu-Natal në Durban, Afrika e Jugut, tha se reagimi i botës së pasur ndaj lajmit se shkencëtarët e Afrikës së Jugut zbuluan një variant të ri ishte një shembull i egoizmit të saj.


“Ajo që më dukej e neveritshme dhe vërtet shqetësuese nuk ishte vetëm ndalimi i udhëtimit. Nuk kishte asnjë fjalë mbështetjeje që ata do t'u ofrojnë vendeve afrikane për të ndihmuar të kontrollojnë pandeminë dhe veçanërisht nuk përmendet adresimi i kësaj pabarazie të vaksinës për të cilën kemi paralajmëruar gjithmonë”, shtoi Lessells.
Burimi:CNN/Përshtati:Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë