Shendet

Depresioni, pas 5 vjetësh do të diagnostikohet me një test gjaku

Pas 5 vjetësh, depresioni mund të diagnostikohet saktësisht me një test gjaku: testi në fjalë, do të ndihmojë në ‘personalizimin’ e diagnozës dhe për rrjedhojë në trajtimet, si dhe për të zbuluar se kush është më në rrezik nga manifestimi i sëmundjes. Kjo mbështetet nga Dario Aspesi dhe Graziano Pinna të Universitetit të Ilinoisit në Çikago, në një artikull të publikuar në “EXTENT REVIEWS OF PROTEOMICS”.

“Testi, – raporton Pinna, i cili do të vlerësojë praninë ose mungesën e shënuesve të lidhur me sëmundjen, – mund të hyjë në praktikën klinike brenda 5 viteve”. “Kjo është, për shembull, për të matur nivelet e gjakut të molekulave të tilla si neurosteroidet që janë prodhuar në trurin tonë, por janë gjithashtu të pranishme në gjak dhe stresi ka ndryshuar, – shpjegon Pinna. – Ato mund të tregojnë objektivisht një çrregullim individual të humorit dhe për rrjedhojë të sëmundjeve e çrregullime psikiatrike, të tilla si depresioni dhe çrregullimi i stresit post-traumatik (Ptsd) “.

“Ne jemi duke zhvilluar në laboratorin tone, – vazhdon Pinna, – një test gjaku që shkon për molekula të ndryshme, të paktën 20, përqendrimi i të cilave është thelbësore për të kuptuar se kush është duke vuajtur nga depresioni ose cili është i prirur për t’u prekur nga çrregullimi i stresit post-traumatik. Testi do të thotë gjithashtu se kush nga të depresuarit mund të përfitojë disa ilaçe në vend të të tjerëve, duke ndihmuar në personalizimin e terapive”.

Aktualisht, çrregullimet psikiatrike janë diagnostikuar në një mënyrë me pyetësorët tek pacienti dhe në bazë të simptomave; duke pasur një test të bazuar në shënues të shumëfishtë që gjurmojnë, ‘biofirma’ e secilit pacient do të jetë revolucionarizuar si në aspektin diagnostifikues, ashtu edhe në atë terapeutik.

“Kjo gjithashtu mund të ndihmojë në identifikimin e nënpopullimeve të ndryshme të pacientëve, të organizojë gjykime klinike më të fokusuara dhe të zhvillojnë barna precize”, përfundon studiuesi.

 

Më Shumë