Shendet

Covid, midis pasojave (të rralla) edhe humbja e dëgjimit

Një rast i parë i përshkruar në Mbretërinë e Bashkuar, por hulumtime të tjera kanë theksuar humbjen e dëgjimit edhe pas shërimit. Është e rëndësishme të raportohet çrregullimi për ta trajtuar në kohë.

Edhe humbja e papritur dhe e përhershme e dëgjimit mund të lidhet, megjithëse rrallë, me infeksionin e ri të koronavirusit. Kjo tregohet nga analiza e rastit klinik të botuar në British Medical Journal Case Reports nga Foteini Stefania Koumpa, nga University College London. Shkaku i humbjes së dëgjimit nuk është gjithmonë i qartë, por mund të jetë rezultat i një infeksioni viral të tillë si gripi ose herpesi ose citomegalovirus. Tani rastet e para janë vërejtur gjithashtu si pasojë e Covid-19.

Rasti i përshkruar është ai i një 45-vjeçari nga Mbretëria e Bashkuar, i cili u shtrua në spital me Covid-19 dhjetë ditë pasi provoi simptomat e para. Më vonë, për shkak të problemeve serioze të frymëmarrjes, ai u transferua në kujdesin intensiv ku u intubua për një muaj. Qëndrimi i tij në spital u ndërlikua më tej nga embolia pulmonare bilaterale, pneumonia, hipertensioni pulmonar dhe anemia.

I trajtuar me Remdesivir, steroid intravenoz dhe transfuzion gjaku, burri u përmirësua më pas. Një javë më vonë, pacienti filloi të përjetonte simptoma të humbjes së dëgjimit. Në fillim, gumëzhitje dhe fishkëllimë (tringëllimë në veshët) deri në humbjen e plotë të dëgjimit në veshin e majtë. Ai nuk kishte asnjë precedent të këtij lloji. E vetmja sëmundje nga e cila vuante burri para infektimit ishte astma. Kanalet e veshit të tij ishin në rregull dhe jo të përflakur dhe membranat e daulles së veshit të paprekura. Burri u trajtua me tableta steroide dhe u përmirësua pak.

Shkaqet

Duke përjashtuar një numër shkaqesh të mundshme, mjekët më në fund arritën në përfundimin se origjina e gjithçkaje mund të ishte vetëm infeksioni Covid-19. Sars-CoV-2, virusi përgjegjës për Covid-19, besohet se bashkohet me një lloj të veçantë të qelizave që veshin mushkëritë. Por virusi është gjetur gjithashtu në qeliza të ngjashme që veshin veshin e mesëm. Sars-CoV-2 gjithashtu gjeneron një përgjigje inflamatore dhe një rritje të kimikateve që janë lidhur me humbjen e dëgjimit.

Hulumtimet e tjera

Përkundër literaturës së gjerë mbi Covid-19 dhe simptomave të ndryshme që lidhen me koronavirusin, nuk ka pothuajse asgjë që shoqëron humbjen e dëgjimit dhe tringëllimë në veshët me Covid-19. Rasti i parë daton në prill 2020 dhe që atëherë vetëm katër artikuj të tjerë mbi këtë temë janë botuar dhe dy raste të tjera janë përshkruar. Shkencëtarët nga Shkolla e Mjekësisë Johns Hopkins publikuan një hulumtim korrikun e kaluar duke përshkruar se kishin zbuluar koronavirusin në veshët e dy pacientëve të vdekur Covid-19. Një analizë tjetër për rreth njëzet pacientë asimptomatikë zbuloi se aftësitë e tyre të dëgjimit u përkeqësuan pas shërimit. Humbja e dëgjimit e lidhur me Covid është sigurisht e rrallë, por diagnostikimi i shpejtë i çrregullimit me trajtimin në kohë mund të kufizojë dëmin.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë