Keshilla

Çfarë paralajmërojnë gungat rreth qafës dhe pas veshit?

Gungat në qafë ose pas veshëve janë të zakonshme. Mënyrat me të cilat reagojmë ndaj këtij problemi ndryshojnë shpesh herë, duke mos i kushtuar vëmendje dhe duke mos u shqetësuar. Në disa raste, këto gunga janë shkaktuar nga aknet ose lipoma që do të thotë se nuk janë të rrezikshme. Por ka raste kur qafa dhe veshi mund të sinjalizojnë çështje më të rrezikshme ose madje edhe rrezik për jetën. Bright Side ka studiuar arsyet më të shpeshta të shfaqjes së gungave në qafë dhe vesh dhe ka zbuluar disa gjërat që ju duhet të kontrolloni së pari nëse vëreni këto gunga.

Mund të jenë grumbullim i qelizave kanceroze
Gungat në qafë dhe mbrapa veshit mund të shkaktohen nga kanceri nasopharyngeal (NPC) duke u përhapur në nyjet limfatike në qafë. Këto gunga zakonisht nuk janë të dhimbshme, por nuk duhet të injorohen. Simptoma të tjera të NPC mund të përfshijnë dëmtimin e dëgjimin, bllokimet e hundës, shikim i paqartë, dhimbja e fytyrës ose mpirje dhe dhimbje koke. Edhe nëse nuk keni simptoma, përveç kokrrizave në qafë, planifikoni një vizitë tek një mjek për të përjashtuar rastet më të rënda.


Kontrolloni sistemin tuaj limfatik.
Kur sistemi limfatik prishet, nyjet limfatike zgjerohen dhe fryhen. Kjo gjendje njihet si limfadenopati. Sistemi ynë limfatik përbëhet nga anijet limfatike dhe qindra nyje limfatike që filtrojnë bakteret dhe toksinat e tjera nga trupat tanë duke i kapur dhe shkatërruar ato.
Lymphadenopathy mund të shkaktojë zgjerimin e nyjeve limfatike në pjesë të ndryshme të trupit duke përfshirë qafën, zonën rreth veshëve dhe nën krahët. Nëse vini re se ndonjë nga nyjet limfatike janë të zgjeruara dhe të fryra, është më mirë të vizitoheni te një mjek pa marrë parasysh se ku ndodhen nyjet e fryrë. Nyjet limfatike të zgjeruara në qafë, nën krahë ose në ije janë simptoma të zakonshme të Limfomës Hodgkin, llojin e kancerit që fillon në qelizat e bardha të gjakut ose limfociteve. Simptoma të tjera të sëmundjes mund të përfshijnë djersitje natën, humbje peshe, ethe, dhe një kollë të vazhdueshme. Edhe pse në shumicën e rasteve nyjet limfatike të fryra mund të shkaktohen nga infeksioni, është më mirë të mos e injoroni këtë simptomë dhe t’i kontrolloni nyjet sa më shpejt të jetë e mundur.

Kontrolloni sistemet e trupit tuaj për infeksione.
Infeksionet virale dhe bakteriale shpesh shkaktojnë ënjtje dhe gunga rreth qafës dhe veshëve. Infeksionet më të zakonshme që shkaktojnë gunga pas veshëve përfshijnë mononukleozë dhe fruthin. Disa nga infeksionet mund të shkaktojnë inflamacion të kockave dhe Mastoiditi pas veshit. Mastoiditi, dëmton kockën e veshit.

Kontrolloni nëse gungat janë shkaktuar nga cysts dhjamor.
Nyjet e veshit dhe të qafës mund të shkaktohen nga cysts dhjamor. Këto cysts formojnë gjëndra dhjamore të dëmtuara ose të bllokuara. Për shkak të traumave si gërvishtjet, plagët ose aknet, gjëndrat dhjamore mund të dëmtohen, gjë që shkakton formimin e një cisti. Mjekët zakonisht i diagnostikojnë cistet gjatë ekzaminimeve vizuale, por në disa raste mund të nevojiten teste shtesë.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë