Editorial

Ç’pamë te video e Lekës e Elias

Pakkush mund t’i ketë shpëtuar tundimit për të mos e parë këtë video e cila lehtësisht, u bë e aksesueshme në kohë fare të shkurtër për miliona sy shqiptarësh, për shkak të evolimit teknologjik, rrjeteve sociale, mundësisë për të prodhuar para pa mundim dhe kotësia e ditës së disa njerëzve.

Edhe pse ka prodhuar, sofistikuar e forcuar kode që mbrojnë privatësinë, njerëzimi nuk ia ka rritur dot të fitojë mbi kërshërinë diabolike për të vjedhur jetën e tjetrit nga vrima e çelësit. Kjo ndodh edhe në shoqëritë e emancipuara, e doemos edhe në shoqëri si jona e cila njeh shumë pak skrupuj.

Nëse videoja nuk do të ishte afishuar ndoshta ne nuk do t’i hynim këtij gjykimi, për ta lënë të qetë këtë familje në “mbretërimin e saj”. Por ja që ndodhi dhe tani jemi përballë një momenti tjetër që duhet të riformulojmë gjykimin tonë.

Rasti e tregoi se statusi shoqëror sado i lartë nuk të mbron e të përjashton doemos nga sjellje të tilla. Është personaliteti ai që kushtëzon. Nga ana tjetër duhet të kuptojmë se në elita nuk futesh se do apo se ke para, apo se ke mundësi, e ca më keq të vetëshpallesh i tillë.

Elitat kanë ide dhe dije që mundohet t’ia shpërndajnë njerëzimit. Ne dje pamë një video të prodhuar shëmtuar që nuk reflekton dituri në çdo aspekt.

Nga ana tjetër as statusi, pasuria materiale dhe kredenciale e trashëguar nuk të shpëtojnë dot nga sjelljet e dënueshme etike dhe penale. Madje as arsimi, por edukimi dhe dija mund të ta frenojnë.

Kemi familje që luksin apo pasurinë e barazojnë me vetëarritjen njerëzore dhe se për shkak të kësaj mendësi arrijnë të deformojnë vlerat e vërteta që më pas sjellin konflikte sociale.

Ne si shoqëri duhet të kuptojmë njëherë e mirë, se pasuria, shkollimi nuk na bëjnë njerëz më të mirë. Ne sot kemi nevojë për shtylla morali dhe hierarki të fortë e të qartë vlerash. Është e pranuar që varfëria materiale ka ndikim të rëndësishëm në etikën dhe moralin e njerëzve. Në momente të jetës, mbijetesa si prioritet njerëzor, burimet e kufizuara dhe disavantazhi social mbivendoset mbi etikën dhe moralin e njerëzve. Por gabimi ynë është që e kemi marrë për të mirëqenë të kundërtën...


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë