Keshilla

Burrat apo gratë, kush janë më të rrezikuar nga kanceri i lëkurës

Nga të dy gjinitë, kush do të mendoni se është më në rrezik të preket nga kanceri i lëkurës? E vërteta mund t’ju befasojë. Këtu janë disa fakte kyçe rreth kancerit të lëkurës dhe gjinisë, duke përfshirë ata që kanë më shumë gjasa të kenë kancerin e lëkurës.

Burrat kanë më shumë gjasa që gratë të preken nga kanceri i lëkurës.

Burrat kanë rreth dy herë më shumë gjasa sesa gratë që të preken nga kanceri i lëkurës. Burrat zakonisht shpenzojnë 10 orë më shumë në diell sesa gratë çdo javë. Meshkujt gjithashtu kanë më pak gjasa që të mbrohen me kremra dhe të qëndrojnë në hije. Gratë kanë më shumë gjasa të kontrollojnë lëkurën e tyre për ndryshime që mund të sinjalizojnë kancerin. Gjithashtu kontrollet e grave tek mjekët janë më të shpeshta, sa herë atyre ju shfaqet një problem në lëkurë. Kjo mund të parandalojë rreziqet më pas.

Burrat kanë më shumë gjasa se gratë të vdesin nga kanceri i lëkurës.
Tre nga katër vdekjet e kancerit të lëkurës janë nga melanoma. Në Shtetet e Bashkuara, meshkujt janë pothuajse dy herë më shumë se gratë të prekur nga melanoma. Kanceri i lëkurës ka më shumë gjasa që të shërohet nëse zbulohet herët.

Pjesët ku mund të zhvillohet më shumë kanceri
Ashtu si tek gratë edhe tek burrat zona rreth hundës është më shumë e rrezikuar për kancerin e lëkurës. Gjithashtu burrat kanë tendencë të preken edhe në pjesën mbrapa veshit. Kjo për shkak se burrat e kanë të zbuluar këtë pjesë, ndryshe nga gratë që e mbulojnë me flokë. Gjithashtu burrat kanë më shumë gjasa të prekën edhe në pjesën e supeve dhe kraharorit.

Gratë e reja kanë më shumë gjasa sesa burrat për t’u prekur nga kanceri i lëkurës.
Gratë nuk janë aspak imune ndaj rreziqeve të kancerit të lëkurës. Para moshës 40 vjeç, gratë kanë dy herë më shumë gjasa që meshkujt të marrin melanoma. Melanoma është forma e dytë më e zakonshme e kancerit të lëkurës tek të rinjtë. Dhe normat e kancerit të melanomës dhe qelizave bazike po rriten më shpejt në gratë e reja se në meshkujt e rinj.

 

Më Shumë