Teknologji dhe Inovacion

BE propozon të njëjtin model karikuesi për telefonat celularë

Komisioni Evropian ka propozuar zyrtarisht të standardizojë të gjithë karikuesit për telefonat në llojin USB-C, duke i dhënë fund shumëzimit të standardeve aktualisht të pranishme.

Me propozimin e kësaj të enjteje - i cili synon të rishikojë Direktivën për Pajisjet e Radios dhe që do të duhet të kalojë kontrollin e Parlamentit Evropian - porti i karikimit dhe teknologjia e karikimit të shpejtë, do të harmonizohen: Usb-C do të bëhet porti standard për:

- Telefonat celularë

- Tablet

- Kamera

- Kufje

- Altoparlantë portativë

- Tastiera për videogame

Për momentin, orët inteligjente dhe pajisjet e fitnesit përjashtohen, për arsye teknike që lidhen me madhësinë e tyre.

Propozimi gjithashtu barazon shpejtësinë e karikimit. Komisioni gjithashtu propozon ndarjen e shitjes së karikuesve nga shitja e pajisjeve elektronike.

Pse u bë ky propozim dhe kush e kundërshton atë?

Komisioni ka lëvizur në këtë drejtim, jo vetëm për të lehtësuar konsumatorët (të cilët detyrohen të paguajnë për një karikues të ri me çdo blerje të një telefoni celular të ri: mesatarisht, sipas ekzekutivit evropian, çdo qytetar i BE-së ka të paktën 3 karikues dhe përdor dy rregullisht), por edhe për të pakësuar mbeturinat elektronike, sasia e të cilave rritet nga sistemi aktual që siguron ngarkues të ndryshëm dhe të papajtueshëm për pajisje të ndryshme elektronike.

Pas viteve të punës me industrinë, kompanitë tashmë kanë rritur vullnetarisht numrin e karikuesve të celularëve nga 30 në 3 në dekadën e fundit, por nuk kanë qenë në gjendje të ofrojnë një zgjidhje të përshtatshme për të gjithë.

Pozicioni i “Apple”

Në veçanti, kompania Apple gjithmonë ka bërë një rezistencë të madhe ndaj përpjekjeve për standardizim, duke i quajtur ato "të rrezikshme për inovacionin".

“Ne do të angazhohemi me palët e interesuara për të gjetur një zgjidhje që mbron interesat e konsumatorit, si dhe aftësinë e industrisë për të inovuar dhe sjellë teknologji të reja emocionuese për përdoruesit. Ne ndajmë angazhimin për të mbrojtur mjedisin. Ne mezi presim angazhimin e vazhdueshëm me palët e interesuara për të ndihmuar në gjetjen e një zgjidhjeje që mbron interesat e konsumatorit, si dhe aftësinë e industrisë për të inovuar dhe sjellë teknologji të reja emocionuese për përdoruesit", - tha “Apple”.

"Ne i kemi dhënë industrisë gjatë gjithë kohës për të gjetur zgjidhjet e veta, tani është koha e pjekur për veprime legjislative për një karikues të përbashkët", - shpjegoi nënkryetarja e Komisionit të BE-së, Margrethe Vestager, duke nënvizuar se është një "fitore e rëndësishme” për evropianët dhe mjedisin.

Për Komisionerin e BE-së për Tregun e Brendshëm, Thierry Breton, propozimi është "një hap i rëndësishëm për të rritur prakticitetin dhe zvogëluar mbeturinat".

Sipas vlerësimeve të Komisionit, "zvogëlimi i prodhimit dhe asgjësimit të karikuesve të rinj do të zvogëlojë sasinë e mbeturinave elektronike me gati një mijë tonë në vit - dhe do t'i ndihmojë konsumatorët - të kursejnë 250 milionë euro në vit për blerjet e karikuesve të panevojshëm”.

Kur do të hyjë në fuqi ky rregull?

Propozimi i Komisionit aktualisht është një propozim: për momentin nuk është e mundur të parashikohet se sa kohë do të duhet para se të hyjë në fuqi.

Direktiva do të duhet të shqyrtohet nga Parlamenti Evropian dhe qeveritë kombëtare. Parlamenti Evropian dhe shtetet anëtare mund të propozojnë ndryshime dhe vetëm pasi këto të marrin dritën jeshile, direktiva do të hyjë në fuqi.

Komisioni shpreson se kjo mund të ndodhë në vitin 2022; zakonisht, pas miratimit të direktivës, shtetet kanë dy vjet kohë për ta transformuar atë në ligjet e vendeve të veçanta dhe prodhuesit do të kenë 24 muaj për të modifikuar produktet e tyre.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë