Teknologji dhe Inovacion

BE hap hetim zyrtar ndaj TikTok mbi shkeljet e mundshme në përmbajtje

Bashkimi Evropian do të hetojë nëse TikTok i ByteDance ka shkelur rregullat e përmbajtjes në internet që synojnë mbrojtjen e fëmijëve dhe sigurimin e reklamave, tha një zyrtar të hënën, duke e vënë platformën e mediave sociale në rrezik të një gjobe të madhe.

Shefi i industrisë së BE-së, Thierry Breton tha se ai e mori vendimin pasi analizoi raportin e vlerësimit të rrezikut të aplikacionit dhe përgjigjet e tij ndaj kërkesave për informacion.

“Sot ne hapim një hetim për TikTok mbi shkeljen e dyshuar të transparencës dhe detyrimeve për mbrojtjen e të miturve: dizajni i varësië dhe kufizimet e kohës para ekranit, verifikimi i moshës apo cilësimet e paracaktuara të privatësisë," tha Breton në X.

Akti i Shërbimeve Dixhitale të Bashkimit Evropian (DSA), i cili zbatohet për të gjitha platformat online që nga 17 shkurti, kërkon në veçanti platformat shumë të mëdha në internet dhe motorët e kërkimit të bëjnë më shumë për të trajtuar përmbajtjen e paligjshme në internet dhe rreziqet për sigurinë publike.

Pronari i TikTok, ByteDance me bazë në Kinë, mund të përballet me gjoba deri në 6% të qarkullimit të tij global nëse TikTok shpallet fajtor për shkeljen e rregullave të DSA.

Një zëdhënës i TikTok tha se do të vazhdojë të punojë me ekspertë dhe industri për t'i mbajtur të rinjtë të sigurt në platformën e tij dhe se mezi pret t'ia shpjegojë këtë punë në detaje Komisionit Evropian.

Komisioni Evropian tha se hetimi do të fokusohet në hartimin e sistemit të TikTok, duke përfshirë sistemet algoritmike që mund të stimulojnë varësitë e sjelljes dhe/ose të krijojnë varësi.

Gjithashtu do të hetojë nëse TikTok ka vendosur masa të përshtatshme dhe proporcionale për të garantuar një nivel të lartë privatësie dhe sigurie për të miturit. Si dhe për çështjen e mbrojtjes së të miturve, Komisioni po shqyrton nëse TikTok ofron një bazë të dhënash të besueshme për reklamat në platformën e tij, në mënyrë që studiuesit të mund të shqyrtojnë rreziqet e mundshme në internet.

Ky shënon hetimin e dytë të DSA pasi platforma e mediave sociale X e Elon Musk u gjend në hetim në dhjetor të vitit të kaluar.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë