Shendet

Barra e kequshqyerjes – Raportohen shifra dramatike për fëmijët

Në botë, të paktën 1 fëmijë nga 3 nën moshën 5 vjeç, është i kequshqyer ose mbipeshë. 149 milionë fëmijë kanë vonesa në rritje, që do të thotë se ata janë shumë të shkurtër për moshën e tyre. 50 milionë fëmijë janë shumë të dobët për gjatësinë e tyre. 40 milionë fëmijë janë mbipeshë ose obezë. E megjithatë, 340 milionë fëmijë – ose 1 në 2 – vuajnë nga mungesa e vitaminave dhe lëndëve ushqyese thelbësore si Vitamina A dhe hekuri. Rreth 2 në 3 fëmijë midis 6 muajsh dhe 2 vjeç nuk marrin ushqime që mbështesin rritjen e shpejtë të trupit dhe trurit të tyre.
Këto janë disa të dhëna të raportit të ri të UNICEF, “Gjendja e fëmijërisë në botë 2019: Fëmijët, Ushqimi dhe Ushqyerja – Rritja e shëndetshme në një botë në ndryshim”: një numër shumë i lartë i fëmijëve vuajnë pasojat e një diete të dobët dhe të një sistemi ushqimor që po i dëmton ato.
Pas gjithë këtyre numrave fshihet jeta e vërtetë e njerëzve të vërtetë: si Moteab, një fëmijë nga Jemeni, i cili për shkak të konfliktit u godit nga kequshqyerja akute; ose Joemar, në Filipine, i cili – larg zonave të luftës – vuan nga dobësimi i rëndë; ose Zahfa, një adoleshent në Indonezi, i rrethuar si shumë ditë të tjera nga produkte ushqimore jo të shëndetshme; ose Xaiathon në Laos rurale, e cila duhet të ushqejë me gji fëmijën e saj dhe të ushqejë familjen e saj me kërkesat e punës në një fermë.
Mënyra se si ne njohim dhe reagojmë ndaj kequshqyerjes duhet të ndryshojë: nuk ka të bëjë vetëm me ushqimin e mjaftueshëm për fëmijët, por para së gjithash dhënien e ushqimit të duhur.
UNICEF tregon se 42% e adoleshentëve që shkojnë në shkollë në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme konsumojnë pije joalkoolike të gazuara të paktën një herë në ditë dhe 46% hanë ushqim të shpejtë të paktën një herë në javë. Këto norma rriten në 62% dhe 49%, përkatësisht, për adoleshentët në vendet me të ardhura të larta.
Si rezultat, nivelet e mbipeshës dhe obeziteti në fëmijëri dhe adoleshencë po rriten në të gjithë botën: nga viti 2000 në 2016-n, përqindja e fëmijëve me mbipeshë midis 5 dhe 19 vjeç u dyfishua nga 1 në 10 në rreth 1 në 5. Në krahasim me vitin 1975, numri i fëmijëve dhe të rinjve në këtë grupmoshë që vuajnë nga mbipesha është 10 herë më i madh për vajzat dhe 12 herë më i madh për djemtë.
Situata duket shqetësuese edhe në Itali. Përqindja e fëmijëve me mbipeshë midis 5 dhe 19 vjeç është 36.8%, me një rritje prej 39.1% në krahasim me 1990.
Pesha më e madhe e kequshqyerjes, në të gjitha format e saj, është mbi supet e fëmijëve dhe adoleshentëve të komuniteteve më të varfra dhe të margjinalizuar.
Vetëm 1 fëmijë në 5 nga 6 muaj në 2 vjeç në familjet më të varfra ka një dietë të ekuilibruar sa duhet për rritje të shëndetshme. Edhe në vendet me të ardhura të larta, siç është Mbretëria e Bashkuar, përqindja e fëmijëve me mbipeshë është më shumë se dy herë më e lartë në zonat më të varfra sesa në ato më të pasura.
Të ushqyerit ka qenë prej kohësh në qendër të vëmendjes. Në vitin 2018, ne kemi ndihmuar në sigurimin e ushqimit terapeutik për jetën e shpëtuar për 4.1 milionë fëmijë me kequshqyerje të rëndë akute; ne kemi përmirësuar cilësinë e të ushqyerit për mbi 15.6 milionë fëmijë; Ne kemi mbështetur programe për të parandaluar aneminë dhe format e tjera të kequshqyerjes për 58 milionë adoleshentë dhe kemi siguruar që mbi 300 milionë fëmijë të marrin shërbime për të parandaluar prapambetjen e rritjes dhe format e tjera të kequshqyerjes.
Por nuk është një betejë që mund të fitohet vetëm. Ekziston nevoja për përcaktim politik nga qeveritë kombëtare, të mbështetur nga angazhime të qarta financiare dhe politika dhe stimuj që inkurajojnë investimet e sektorit privat në ushqime të shëndetshme dhe të përballueshme për fëmijët, gratë e reja dhe familjet. / HuffingtonPost (Itali)

Më Shumë