Filma

Aretha Franklin… të transformosh jetën përmes zërit

Pas Ajnshtajnit dhe Pikasos, sezoni i tretë i Genius (i lançuar në mars në SHBA në NatGeo,) zgjedh të rrëfejë gjenialitetin e Aretha Franklin, duke mposhtur në kohë filmin Respekt, të planifikuar për Gushti pas një prodhimi të trazuar gati dhjetëvjeçar dhe i ndjekur nga vetë Franklin deri në vdekjen e saj në 2018.

Mbretëresha e muzikës soul

Detyra e vështirë për të luajtur mbretëreshën e muzikës soul përmbushet bindshëm nga Cynthia Erivo, e cila gjatë tetë episodeve tregon aftësitë e saj të jashtëzakonshme të këndimit. Skenaristja Suzan-Lori Parks e ka strukturuar serialin në një vajtje-ardhje midis të kaluarës dhe të tashmes, e cila ndërvepron rreth dy afateve kryesore - një zgjidhje mjaft e zakonshme për një miniserial: nga njëra anë, ngritja e karrierës së Franklin, nga tranzicioni në Atlantik në 1967 deri në Grammy Aëards 1998; nga ana tjetër, fëmijëria në vitet 1950, debutimi i tij shumë i hershëm në kishën ku babai i tij predikoi, humbja e nënës së saj dhe dy shtatzënitë në moshën 12 dhe 16-vjeçare.

Marrëdhënia me babanë është një nga elementët më të eksploruar: luajtur nga Courtney B. Vance, C.L Franklin është në thelb një bashkë-protagonist, shfaqet në të gjitha episodet dhe shpesh përmendet kur është jashtë skenës. Gjëja është e kuptueshme: po flasim për një figurë shumë të rëndësishme, aktivist për të drejtat e zezakëve po aq të famshëm dhe karizmatikë sa u diskutua për sjelljen e tij libertine, i cili gjithashtu menaxhoi pjesën e parë të karrierës së vajzës së tij.

Muzika

Midis shumë defekteve, seriali ka meritën e madhe që nuk harron kurrë muzikën: nga njëra anë shfaqet talenti i plotë muzikor i zonjës Franklin, si pianiste dhe si producente; nga ana tjetër, ne gjithmonë i kthehemi temës themelore, domethënë aftësisë së saj, përmes zërit, për të “shndërruar barrën e jetës në bukuri”.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë