Teknologji dhe Inovacion

Apple, Meta dhe Google do të hetohen nga BE

BE ka njoftuar hetime ndaj disa prej firmave më të mëdha të teknologjisë në botë për praktika jo konkurruese.

Meta, Apple dhe Alphabet, që zotërojnë Google, po shqyrtohen për shkelje të mundshme të Aktit të Tregjeve Dixhitale (DMA) i prezantuar në 2022.

Nëse zbulohet se kanë thyer rregullat, kompanitë mund të përballen me gjoba të mëdha deri në 10% të xhiros së tyre vjetore.

Shefja antitrust i BE-së Margrethe Vestager dhe kreu i industrisë Thierry Breton njoftuan hetimet të hënën.

Vetëm gjashtë kompani kanë detyrime sipas DMA, por ato janë gjithashtu kompanitë më të mëdha të teknologjisë në botë: Alphabet, Apple, Meta, Amazon, Microsoft dhe ByteDance.

Asnjë nga kompanitë nuk është në të vërtetë me bazë në Evropë pasi pesë prej tyre janë në SHBA, ndërsa ByteDance ka selinë në Pekin.

Tre prej tyre tani po përballen me pyetje vetëm dy javë pasi kanë dorëzuar raportet e tyre të pajtueshmërisë.

Kjo vjen tre javë pasi BE gjobiti Apple me 1.8 miliardë euro për shkeljen e ligjeve të konkurrencës mbi transmetimin e muzikës.

Ndërkohë, Shtetet e Bashkuara akuzuan Apple për monopolizimin e tregut të smartfonëve në një padi historike kundër gjigantit të teknologjisë të prezantuar javën e kaluar.

Një zëdhënës i Apple thotë se kompania do të angazhohet në mënyrë konstruktive me hetimin dhe se ata janë të sigurt se plani i tyre përputhet me Aktin e Tregjeve Dixhitale.

BE tha se do të hetojë pesë akte të ndryshme të mundshme të mospërputhjes në njoftimin e saj:

1 dhe 2 - Nëse Apple dhe Alphabet nuk po i lejojnë aplikacionet të komunikojnë lirshëm me përdoruesit dhe të bëjnë ‘kontrata’ me ta.

3 - Nëse Apple nuk po u jep përdoruesve zgjedhje të mjaftueshme

4 - Nëse Meta po u kërkon njerëzve në mënyrë të padrejtë të paguajnë për të shmangur përdorimin e të dhënave të tyre për reklama

5 - Nëse Google preferon mallrat dhe shërbimet e vetë firmës në rezultatet e kërkimit


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë