Media Galeri

A janë këto Kopshtet e Varura të Babilonisë? Ndërtesa mahnitëse e mbuluar me mijëra pemë në Kinë

Ndërtesa madhështore "1000 Pemë", e vendosur përgjatë përroit Suzhou në Shangai, Kinë, është krahasuar me "Kopshtet e varura të Babilonisë" falë fasadës së saj të bimëve të ndriçuara të varura dhe në këmbë.

Kompleksi i shitjes me pakicë prej 15 hektarësh u hap kohët e fundit për publikun dhe, me 1000 pemë të gjalla dhe frymëmarrëse në vend, ishte në gjendje të përmbushte emrin e tij që nga fillimi. Por gjelbërimi nuk ndalet me kaq pasi përfundimisht, ai gjithashtu do të ‘mbytet’ në 250,000 bimë, afërsisht 125,000 prej të cilave tashmë janë mbjellë.

Firma britanike e arkitekturës Heatherëick Studio e projektoi ndërtesën që të dukej si "dy male të mbuluara me pyje" nga bregu i ujit. Mali Huangshan i listuar në Unesco, i njohur si 'mali më i bukur në Kinë', ishte baza për këtë dizajn.

Shtyllat gjigante prej betoni, të frymëzuara nga formacionet natyrore shkëmbore u ndërtuan në strukturë dhe u përdorën si mbjellës për çdo pemë individuale.

“Duket sikur fidanet e gjelbra kanë mbirë nëpër ndërtesë për të lulëzuar në horizont”, thuhet në një deklaratë.

Vetë pemët janë një përzierje e pemëve gjetherënëse, me gjelbërim të përhershëm, frutash dhe të lulëzuar me origjinë vendase. Shkurret dhe bimët e varura janë përfshirë gjithashtu në dizajnin e gjelbëruar.

Ndërkohë në nivelet më të ulëta të godinës janë mbjellë lule të çelura, të cilat ‘krijon pamjen e një shpate mali që ndryshon me stinët’.

Sipas një deklarate, pemët ndihmojnë në krijimin e një “mikro-klime që do të freskojë mjedisin. Kjo qasje ndaj mbjelljes është e egër dhe natyraliste për të minimizuar nevojën për krasitje dhe mirëmbajtje dhe për të inkurajuar biodiversitetin dhe ndryshimin natyror", thuhet në deklaratë.

Kompleksi, i cili u zhvillua nga kompania kineze Tian An dhe u ndërtua në vendin e një mulli të vjetër mielli dhe përmban një sërë dyqanesh, kafenesh dhe hapësira publike.

Kur të përfundojë, do të ketë gjithashtu disa muze, hapësira banimi, zyra, një kinema, një qendër trashëgimie dhe një hotel me 280 dhoma me një pishinë pafundësie dhe spa me pamje nga lumi.

Shtigjet e këmbësorëve janë ndërtuar në tarracat e poshtme të kompleksit, kështu që vendasit mund të shëtisin nëpër shtigjet me gjethe në kohën e lirë.

Brenda, dyshemetë e ndërtesës janë shtruar me blloqe tradicionale kineze.

Fasada jugore e ndërtesës, e cila përballet me zonën e artit M50 të Shangait, u zbukurua nga 16 artistë vendas dhe ndërkombëtarë.

"Vepra e tyre, e kuruar nga Paul Dezio, një artist rrugësh francez që filloi të frekuentonte zonën në vitin 2007, i referohet grafiteve të rrugës për të cilat ky distrikt ka qenë i famshëm".

Këta artistë kanë transformuar gjithashtu boshtet e ashensorit të ndërtesës me murale 40 metra, të cilat janë të dukshme përmes kabinave të ashensorit prej xhami.\Daily Mail\


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë