Analize

A është ‘bixhozi’ i Macron me zgjedhjet e parakohshme momenti Brexit i Francës? 

Këto mund të jenë zgjedhjet më shkatërruese kombëtare në historinë 70-vjeçare të projektit europian.

Nga John Lichfield - Ursula von der Leyen dëshiron që francezët të hanë insekte. Kështu tha Marine Le Pen.

Zyrtarisht, Le Pen ka braktisur tensionet ekstreme të sulmeve në Bruksel të kultivuara nga babai i saj, Jean-Marie Le Pen, një mohues i Holokaustit, i cili ishte themeluesi i partisë së saj të ekstremit të djathtë Rally National. Ajo nuk mbron më për ringjalljen e frangut francez.

Në të vërtetë, ajo dhe numri 2 i saj de facto, Jordan Bardella, bënë sërf për të triumfuar në zgjedhjet evropiane, ndër të tjera, me një formë mashtruese të eurofobisë. Ata shfrytëzuan një njohuri të mjegullt për çështjet evropiane edhe në pjesën pro-evropiane të elektoratit francez.

Si një britanik që kam jetuar në Francë për 27 vjet, kam një ndjenjë rrëqethëse të shprehjes së vjetër angleze "déjà vu". Shtypi tabloid britanik dhe krahu i djathtë i Partisë Konservatore përgatitën terrenin për Brexit me një fushatë të ngjashme denigrimi, gënjeshtrash dhe pretendimesh të pabaza se Britania do të lulëzonte nëse do të çlirohej nga pesha e vdekur e ligjit evropian.

Tetë vjet pas votimit të Brexit, 55 për qind e britanikëve mendojnë se kanë bërë një gabim dhe vetëm 31 për qind ende mendojnë se Mbretëria e Bashkuar është më mirë jashtë Bashkimit Evropian. Çuditërisht, Brexit - i përshëndetur si një lëvizje lirie nga Le Pen në atë kohë - nuk u përmend kurrë nga Tubimi Kombëtar gjatë zgjedhjeve evropiane.

Disa zyrtarë në Bruksel i referohen vendimit të Presidentit Emmanuel Macron për të thirrur zgjedhjet e parakohshme parlamentare si "momentin e Brexit" të Francës. Vendimi i rrezikshëm i Macron për t'u përballur me Le Pen është, thonë ata, po aq idiotësi sa edhe përpjekja e ish-kryeministrit britanik David Cameron për t'u përballur me anëtarët e Brexitit në një referendum në qershor 2016. 

Në vend që të shkatërrojë kërcënimin nga e djathta me një votë të guximshme, rreziku është se vota franceze – si referendumi në Mbretërinë e Bashkuar – thjesht do të ndezë vite të tëra akuzash politike dhe ekonomike.

Krahasimi është, në një aspekt, i rremë. Në terma evropianë, zgjedhjet franceze janë shumë më të rëndësishme. Këto mund të jenë zgjedhjet më shkatërruese kombëtare në historinë 70-vjeçare të projektit europian.  

Le Pen dhe Bardella e dinë se shumica e votuesve francezë janë në mënyrë të paqartë pro BE-së.

Manifesti zgjedhor evropian i Bardella-s bëri thirrje për zëvendësimin e bashkimit mbikombëtar të bazuar në ligj nga "bashkëpunimi i dakorduar lirisht midis shteteve anëtare, sipas interesave dhe avantazheve të tyre krahasuese".  

Ky është një projekt që Brexitët britanikë mund ta mbrojnë, duke u maskuar si reforma e BE-së. Është një ringjallje e idesë së vjetër të një shoqate të lirshme të shteteve, e cila u refuzua nga gjashtë anëtarët themelues, duke përfshirë Francën, në vitet 1950.

Tregu i vetëm do të ruhej në teori, por do të shkatërrohej në praktikë duke lejuar preferencën kombëtare (dmth proteksionizmin) në bujqësi dhe prokurime publike.  

Le Pen dëshiron që kufijtë midis vendeve të BE-së të ringjallen për qytetarët e "vendeve jo-Shengen", të gjithë nga turistët britanikë dhe amerikanë e deri te emigrantët pa dokumente. Kjo është një marrëzi logjike. Si mund të zbatohen kufijtë pa penguar lirinë e lëvizjes për qytetarët e BE-së? Ata nuk munden.

Manifesti i Bardella-s dëshiron t'u "kthejë francezëve paratë e tyre" duke shkurtuar një pjesë të kontributit të Francës në Bruksel. Nuk përmendet se këto para janë ligjërisht dhe kushtetuesisht pronë (burimet e veta) të BE-së. Për të mbajtur fondet e BE-së do të duhej një ndryshim në kushtetutën franceze ose një akt mosbindjeje ligjore nga një qeveri e ardhshme e Bardella-Le Pen. 

Manifesti i Bardella-s dëshiron t'u "kthejë francezëve paratë e tyre"

Dhe insektet?

Fjalimet e Bardella-s dhe Le Pen janë të mbushura me llojin e propagandës anti-BE me të cilën tabloidët britanikë përgatitën mendjen kolektive të Mbretërisë së Bashkuar për Brexit. Në mars, Le Pen tha në një fjalim se Komisioni Evropian donte të zëvendësonte mishin e viçit në pjatat e darkës franceze me insekte.

Ajo ngatërroi një raport të BE-së për rënien e shitjeve të viçit me një vendim të Brukselit për të lejuar importet e pastës së insekteve nga Azia për përdorim margjinal në disa ushqime të përpunuara.

Ajo pjesë e sharlatanisë u kap nga kontrolluesit e fakteve në mediat franceze. Për krahasim, pretendimet gjithëpërfshirëse të RN-së se mund të "reformojë" pa dhimbje BE-në kanë kaluar kryesisht të pakundërshtueshme (me një përjashtim të nderuar komentatorin e radios Patrick Cohen).

Le Pen dhe Bardella po i shesin publikut francez një gënjeshtër të madhe. Ose dy gënjeshtra të mëdha.

E para është se një koleksion i lirë shtetesh do të kishte të njëjtën fuqi dhe përfitime ekonomike si BE-ja dhe tregu i vetëm i bazuar në ligj.

E dyta është se një qeveri e Tubimit Kombëtar mund të dekretojë disi këto "reforma". Ato do të duhej të negocioheshin me 26 vende të tjera ose do të duhej të imponoheshin ilegalisht.

Le Pen dhe Bardella mund të bëjnë dëme të mëdha në një kohë shumë të shkurtër. Përballë një qeverie të ekstremit të djathtë, Macron do të ruante fuqitë kushtetuese mbi Evropën, politikën e jashtme dhe mbrojtjen. Por ai nuk mund të detyronte një Asamble Kombëtare me një shumicë të ekstremit të djathtë të gjente para për të mbështetur Ukrainën ose për të mbështetur planet në zhvillim për një program të madh të huamarrjes së përbashkët të BE-së për investime ushtarake.

Amputimi i gjymtyrëve britanike e la BE-në fatkeqësisht të paaftë. Një largim de facto nga projekti evropian nga një shtet themelues i madh dhe qendror si Franca mund të jetë i "vdekshëm" (për të përdorur shprehjen e Emmanuel Macron).

Pse atëherë Macron mori rrezikun e një qeverie Le Pen-Bardella? I gjithë zemërimi në Bruksel këtë javë ka për qëllim Macron, jo Le Pen. 

Kampi i Macron argumenton se gënjeshtrat e Le Pen duhet të përballen herët a vonë. Zgjedhjet evropiane u bënë një referendum për Macron; ata duan që zgjedhjet kombëtare të jenë një referendum mbi, ndër të tjera, axhendën e fshehur të Le Pen për Rusinë, Ukrainën dhe BE-në.

Këto argumente ranë në vesh të shurdhër gjatë fushatës evropiane dhe mund ta bëjnë përsëri. Le Pen dhe Bardella e dinë se shumica e votuesve francezë janë në mënyrë të paqartë pro BE-së. Ata gjithashtu e dinë se, si votuesit britanikë, ata janë të keqinformuar për Evropën dhe mund të ngatërrohen lehtësisht.

Burimi: Politico/ Përshtati: Gazeta Si

Shënim: John Lichfield  është një ish-redaktor i huaj i Independent dhe ishte korrespondent i gazetës në Paris për 20 vjet.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë