Treg

A do të vazhdojë të ngadalësohet inflacioni i Europës?

Nga Gazeta ‘Si’ - Inflacioni i Eurozonës parashikohet të ngadalësohet lehtë në 2.5 për qind kur të dhënat e marsit të publikohen të mërkurën, duke ofruar diçka për të dyja palët në debatin se sa shpejt Banka Qendrore Europiane duhet të ulë normat e interesit.

Shumica e ekonomistëve mendojnë se rritja e çmimeve të konsumit do të ulet nga 2.6 për qind që ishte muajin e kaluar. Rritjet më të vogla të çmimeve të mallrave dhe ushqimeve pritet të kompensohen kryesisht nga çmimet më të larta të naftës dhe ndikimi i një periudhe të hershme të Pashkëve, e cila pritet të rrisë çmimet e paketave të pushimeve dhe fluturimeve.

“Inflacioni bazë i qëndrueshëm duhet të pasqyrojë dezinflacionin e vazhdueshëm të mallrave dhe një ripërshpejtim të përkohshëm të çmimeve të shërbimeve për shkak të kohës së hershme të Pashkëve, gjë që pritet të nxisë një rritje të çmimeve për artikujt që lidhen me pushimet”, shkruan në një shënim ekonomistë e UniCredit.

Analistët e Deutsche Bank parashikojnë se koha e hershme e Pashkëve do të rrisë çmimet e paketave të pushimeve me 10 për qind në mars nga muaji i kaluar dhe do të rrisë tarifat europiane të ajrit me një normë vjetore prej 4 për qind në mars, përpara se të ulen me 8 për qind në prill. Pavarësisht kësaj, të dhënat kombëtare të inflacionit të publikuara këtë javë sugjeruan se presionet e përgjithshme të çmimeve u rritën ende më pak se sa pritej në mars.

Inflacioni spanjoll u rrit më pak se parashikimi i ekonomistëve në 3.2 për qind në mars, megjithë subvencionet e reduktuara të qeverisë duke rritur çmimet e energjisë elektrike dhe karburantit. Inflacioni francez u ngadalësua nga 3.2 për qind në 2.4 për qind.

Në Itali rritja e çmimeve u rrit nga 0.8 për qind në 1.3 për qind, por ishte nën parashikimin e ekonomistëve prej 1.5 për qind. BQE-ja mblidhet më pas për të vendosur politikën më 11 prill. Por politikëbërësit e lartë kanë sinjalizuar tashmë se ka të ngjarë të presin deri në qershor për të kontrolluar nëse presionet e pagave po zbuten mjaftueshëm që ata të ulin normat.

Nëse inflacioni ngadalësohet vetëm pak në mars, siç parashikohet gjerësisht, nuk ka gjasa të bindë vendosësit e normave të ndryshojnë planet e tyre.

A u ngadalësuan punësimet në SHBA në mars?

Ritmi i punësimit të punëdhënësve në SHBA pritet të jetë ngadalësuar në mars, por nuk ka gjasa të bindë Rezervën Federale që të ulë normat e interesit herët. Departamenti i punës parashikohet të raportojë të premten(5 prill) se SHBA shtoi 200.000 vende pune në mars, sipas ekonomistëve të anketuar nga Reuters.

Kjo është më pak nga 275.000 të shtuara në shkurt. Shkalla e papunësisë pritet të mbetet e pandryshuar në 3.9 për qind. Rritja në shkurt dhe mars ende tregon se tregu i punës mbetet i fortë. Gjendja e qëndrueshme e normës së papunësisë sugjeron gjithashtu se nuk ka gjasa që shifrat të bindin Fed-in të ulë normat e interesit më herët ose më shpejt se parashikimi aktual i tre uljeve të këtij viti duke filluar këtë verë.

Por dobësia e vazhdueshme në muajt e ardhshëm, mund të ndihmojë në ngritjen e rastit për uljet e ardhshme të normave, shkroi Ian Lyngen, kreu i strategjisë së tarifave të SHBA në BMO Capital Markets.

Marrë me shkurtime nga Financial Times/ Përshtati: Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë