Shendet

Pse ngrënia e shumë fibrave ju ben mirë? Si bakteret ‘e mira’ në zorrë fitojnë mbi të tjerët

Ajo që hamë ndikon në përbërjen e mikrobiomës, grupin e baktereve (dhe mikroorganizmave) që punojnë në zorrën tonë.

Bakteret që punojnë për shëndetin

Ne e dimë se ushqimi përcakton cilësinë e baktereve të pranishme dhe sasinë e tyre dhe se ka baktere "të mira" dhe "të këqija" për shëndetin tonë.

Por gjithashtu e dimë se, falë një studimi të kryer (në kulturat bakteriale dhe minjtë) nga shkencëtarët nga Instituti Kombëtar i Ushqimit DTU dhe Departamenti i Ushqyerjes, Ushtrimeve dhe Sporteve të Universitetit të Kopenhagës, tregon se ajo që hamë ndryshon sjelljen e baktereve. vetë, të cilat mund të punojnë së bashku për të prodhuar substanca të dëmshme ose të shëndetshme për trupin tonë.

Studimi

Hulumtimi danez, i botuar në revistën shkencore Nature Microbiology, zbuloi se, kur hamë shumë fibra dietike, bakteret e zorrëve ndihmojnë në transformimin e triptofanit në substanca të shëndetshme; nëse nuk hamë mjaftueshëm fibra, triptofani mund të shndërrohet në komponime të dëmshme.

Në veçanti, bakteri i zorrëve Escherichia coli mund të transformojë triptofanin në indol, i cili shoqërohet me përparimin e sëmundjes kronike të veshkave.

Një tjetër bakter i zorrëve, Clostridium sporogenes, transformon triptofanin në substanca të shëndetshme që lidhen me mbrojtjen kundër sëmundjeve inflamatore të zorrëve, diabetit të tipit 2, sëmundjeve kardiovaskulare dhe sëmundjeve neurologjike.

“Duke parë vetëm përbërjen dhe bollëkun e specieve mikrobike të zorrëve nuk do të na tregojë shumë për ndikimin e tyre në shëndetin tonë”, thotë Martin Frederik Laursen, një nga autorët e hulumtimit. Ne duhet të ndryshojmë: jo vetëm t'i konsiderojmë bakteret e zorrëve si "të mira" ose "të këqija", por të kuptojmë se si t'i bëjmë ato të sillen mirë apo keq për ne"

Stefano Erzegovesi, Nutricionist dhe Psikiatër thote se,

koncepti është ai i "konkurrencës mikrobike" ose, thënë më mirë, "bashkëpunimi mikrobik" midis specieve të ndryshme bakteriale. Për shembull, kur hamë shumë fibra, krijohet një konkurrencë midis baktereve të zorrëve: nëse ka shumë baktere "miqësore", ato fitojnë konkurrencën dhe për këtë arsye triptofani do të prodhojë substanca të dobishme (siç është serotonina); Nëse konkurrenca, megjithatë, nuk është në ekuilibër, si për shembull kur hamë pak fibra, prodhimi bakterial do të zhvendoset drejt substancave potencialisht të dëmshme".

Ushqimi nuk “kalon” direkt në gjak

Ushqimet e pasura me proteina shërbejnë si burime të triptofanit: për shembull, mishi i pulës, gjelit të detit, salmoni, toni, vezët, qumështi, djathi, kosi, bishtajore, arra dhe fara. Prodhimi i neurotransmetuesve dhe hormoneve nga ushqimi, megjithatë, është një proces shumë kompleks që nuk përkthehet automatikisht në "Unë ha pulë dhe çokollatë, kështu që prodhoj më shumë serotonin".

Ndaj dhe rritja drastike e marrjes së të gjitha ushqimeve bimore të pasura me fibra (fruta, perime, drithëra integrale, bishtajore, arra dhe fara vaji) favorizon një përbërje më të mirë të zorrëve dhe, rrjedhimisht, pjesa tjetër e ushqimeve të marra. do të trajtohet në mënyrën më të mirë për shëndetin tonë.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë