Shendet

Studimi i ri: Pirja e alkoolit është e dëmshme, edhe në nivele të ulëta

Një studim i ri ka zbuluar se edhe pirja e moderuar ndikon negativisht në shëndet, sidomos tek të moshuarit.

Ky studim i bashkohet një grupi në rritje kërkimesh që kundërshtojnë besimin dikur të përhapur se një ose dy gota alkool në ditë, veçanërisht vere, mund të jenë të mira për shëndetin. Në vend të kësaj, hulumtimet e fundit kanë zbuluar se alkooli është një kontribues potencial për një sërë sëmundjesh të tjera, si depresioni dhe problemet e mëlçisë dhe veshkave.

“Alkooli është kancerogjen dhe kontribuon në rreth 50 lloje të ndryshme vdekjesh,” tha Dr. Timothy Naimi, i cili drejton Institutin Kanadez për Kërkimin e Përdorimit të Substancave. Ai tha se deri më tani, njerëzit ‘mbronin’ veten kur flisnin për alkoolin duke folur për pirje të kujdesshme.

Kur bëhet fjalë për alkoolin, tha ai, edhe pak ndikon.

Studimi, i cili u botua në revistën JAMA Netëork Open shqyrtoi rezultatet shëndetësore të më shumë se 135,000 të rriturve të gjurmuar përmes regjistrit të Biobank në Britani. Në vizitën e parë studimore, e cila ishte midis 2006 dhe 2010, pjesëmarrësve iu bënë pyetje të detajuara në lidhje me përdorimin e alkoolit dhe studiuesit përdorën përgjigjet e tyre për t’i klasifikuar ata si konsumues të rastësishëm ose me rrezik të ulët, të moderuar ose të lartë.

Studime si këto, të cilat shikojnë prapa në kohë për të gjetur modele dhe marrëdhënie midis zakoneve të një personi dhe shëndetit të tyre, janë subjekt i paragjykimeve që mund të anojnë rezultatet e tyre. Studiuesit u përpoqën të shmangnin një nga më të mëdhenjtë në studimet e përdorimit të alkoolit duke shmangur krahasimet me njerëzit që thanë se nuk pinin alkool.

Ata që nuk pinin shpesh nuk pinin sepse nuk mundnin, ndoshta për shkak të problemeve shëndetësore ose përdorimit të ilaçeve. Krahasimi i atyre që pinë me ata që nuk pinë, në atë rast, mund ta bëjë pirjen të duket më pak e dëmshme apo edhe e dobishme, siç kanë sugjeruar disa studime të vjetra.

Për studimin e ri, konsumatorët e rastësishëm – ata që pinin më pak se rreth 20 gram alkool në javë – shërbyen si grup referimi.

Studimi kishte gjithashtu disa kufizime. Për shembull, shumica e informacionit ishte vetë-raportuar dhe njerëzit nuk e mbanin mend gjithmonë me saktësi se çfarë apo sa pinë.

Studimi gjeti rreziqe në çdo nivel të pirjes së rregullt. Njerëzit që binin në kategorinë me rrezik të ulët kishin rreth 10% më shumë gjasa të vdisnin nga kanceri sesa ata që raportuan vetëm konsum të rastësishëm.

Njerëzit që thanë se kryesisht pinin verë ose pinin rrallë kishin rrezik pak më të ulët të kancerit dhe vdekjes, pavarësisht se kishin rreziqe socio-ekonomike dhe shëndetësore, krahasuar me ata që pinin vetëm me raste.

“Pra, ajo që ne mendojmë është se ndoshta ajo që po shkakton këtë efekt nuk është vetë vera apo pirja me raste, por faktorë të tjerë që ne nuk mund t’i kontrollojmë,” tha Naimi.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë