1173 dietologë të regjistruar në një anketë kanë treguar se cilat ushqime do të rekomandohen nga të gjithë për vitin 2022.
Këta ekspertë peshuan zakonet e blerjes së ushqimit, dietat në trend dhe më shumë. Ata zbuluan një listë të 10 superushqimeve më të mira të vitit, e cila vendos një theks të qartë në ushqimet me bazë bimore që kanë një mori përfitimesh ushqyese.
“Me fokusin në shëndetin dhe imunitetin në dekadën e ardhshme, dhe rritjen e popullaritetit të ushqimit me bazë bimore, opsionet e pasura me lëndë ushqyese do të jenë një pjesë e rëndësishme e dietave të konsumatorëve, pasi ato përqafojnë ushqimin si ilaç për të ndihmuar në parandalimin e sëmundjeve”, tha Louise Pollock, presidenti i Pollock Communications, agjencia që kreu anketën.
“Përveç kësaj, ka të ngjarë të ketë një interes në rritje për ushqimet funksionale që përmbajnë përbërës që ofrojnë përfitime shëndetësore përtej profilit të tyre ushqyes”.
Lista përfshin të preferuarat për një kohë të gjatë si lakra jeshile dhe avokado, si dhe ushqime që kanë qenë më në modë vitet e fundit, si drithërat dhe jogurti.
Ushqimet e fermentuara
Ushqimet e fermentuara si jogurti dhe kimchi (një supë tradicionale koreane që bëhet me perime dhe erëza) zunë vendin e parë, me gjasë për shkak të përfitimeve të tyre për rritjen e imunitetit dhe zorrëve. Sipas studiuesve në Shkollën e Mjekësisë Stanford, një dietë e pasur me ushqime të fermentuara rrit diversitetin e mikrobiomave dhe përmirëson përgjigjet imune.
Boronica
Këto fruta janë të vogla, por të shëndetshme! Boronicat janë një burim i shkëlqyer i antioksidantëve, i cili ndihmon në mbrojtjen e qelizave tuaja kundër dëmtimit nga radikalet e lira (mbetjet e aktivitetit fizik të trupit që grumbullohen brenda qelizave) dhe mund të ndihmojë në uljen e rrezikut për kancer, sëmundje të zemrës dhe probleme të tjera. Përveç kësaj, antioksidantët janë gjithashtu të rëndësishëm për rritjen e flokëve, thonjtë e fortë dhe lëkurën e shëndetshme.
Farërat

Farat, si farat chia dhe farat e kungullit, kanë fuqi ushqyese. Farat Chia, në veçanti, janë të mbushura me antioksidantë, minerale, fibra dhe acide yndyrore omega-3. Sipas një studimi të vitit 2016, antioksidantët specifikë në farat chia mund të kenë veti antikancerogjene dhe të kenë efekte mbrojtëse në zemër dhe mëlçi. Farat Chia janë gjithashtu një burim i shkëlqyer i kalciumit, fosforit dhe magnezit, që do të thotë se ato mund të përmirësojnë shëndetin e kockave.
Fruta ekzotike
Ndërsa sigurisht nuk ka asgjë të keqe me frutat standarde si mollët dhe portokallet, viti 2022 është viti i frutave ekzotike si manaferra dhe açai. Açai, i cili është një përbërës popullor në gotat e shëndetshme të smoothie-ve, është i mbushur me antioksidantë, mund të përmirësojë nivelet e kolesterolit dhe sipas një studimi të vitit 2014, mund të mbrojë trurin nga dëmtimi ndërsa rritemi.
Avokado
Trendi i kohëve të fundit është një nga ushqimet më të shëndetshme që mund të hani. Përveç të qenit një burim i shkëlqyer i yndyrave të shëndetshme për zemrën, avokadot janë të mbushura me antioksidantë dhe lëndë ushqyese të tjera që ndihmojnë me kolesterolin, forcimin e kockave, kujdesin e lëkurës, shëndetin e syve dhe më shumë. Nëse nuk jeni adhurues i bukës me avokado, përzieni një avokado në një smoothie.
Çaji jeshil

Japonezët kanë pirë çaj jeshil për mijëra vjet dhe me arsye. Çaji jeshil është i njohur për vetitë e tij anti-inflamatore dhe përforcuese të imunitetit, dhe sipas studimeve, mund të shtojë djegien e yndyrës. Mënyra më e lehtë për të shtuar çajin jeshil në dietën tuaj është thjesht të pini një filxhan të ftohtë ose të nxehtë.
Arra
Arrat dhe gjalpi i arrave janë një mënyrë e mrekullueshme për të shtuar proteina, fibra dhe lëndë ushqyese të tjera kryesore në dietën tuaj. Fistikët, për shembull, janë të mbushura me antioksidantë, duke përfshirë ato që janë vërtetuar shkencërisht se promovojnë shëndetin e syve dhe mund të ndihmojnë në mbrojtjen kundër kancerit dhe sëmundjeve të zemrës.
Kokrra të lashta
Termi kokrra të lashta përfshin disa kokrra që kanë mbetur të pandryshuara për mijëra vjet. Shembujt përfshijnë amaranth, teff, farro dhe quinoa. Quinoa është ndoshta një nga drithërat më të njohura të lashta, dhe njihet për faktin se është e ngarkuar me fibra dhe përmban të nëntë aminoacidet thelbësore. Quinoa është gjithashtu një burim i fortë i vitaminave B6 dhe C.
Zarzavate me gjethe
Zarzavatet e errëta me gjethe, si spinaqi, meritojnë një vend në dietën tuaj nëse nuk e kanë tashmë. Spinaqi dhe zarzavatet të tjera të ngjashme janë një burim i shkëlqyer i proteinave dhe flavonoideve, të cilat mund të parandalojnë dëmtimin nga radikalet e lira, kancerin dhe inflamacionin e dëmshëm. Spinaqi është gjithashtu i mbushur me vitamina A dhe C dhe është vërtetuar shkencërisht se zvogëlon nivelet e presionit të gjakut dhe ul rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës.
Lakra Kale

Kale, fitoi vendin e vet në këtë listë për shkak të përfitimeve të shumta ushqyese. Ashtu si spinaqi, lakra jeshile është e mbushur me proteina dhe flavonoide. Gjithashtu ka shumë vitamina A, K dhe C, dhe është një burim i fibrave ngopëse.
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.
.png)



