Ushqim

Receta/ Supë me bizele dhe proshutë

Në ditët e ftohta, me Covidin dhe gripin të pranishëm, një supë e ngrohtë është gjithmonë zgjidhja ideale.

Supa me bizele dhe proshutë pregatitet shpejt dhe është një recetë e lehtë.

Përbërësit

Për mishin:

Proshutë e tymosur

1 qepë

4 karafil

1 shkop selino

1 karotë

1 gjethe dafine

2 degë trumzë të freskët

Për supën:

2 lugë gjelle gjalpë

1 qepë e qëruar dhe e prerë në kubikë

1 karotë e qëruar dhe e prerë në kubikë

500 g bizele të thata, të plota ose të ndara

Nëse përdorni bizele të thata të plota, zhytini ato në shumë ujë të ftohtë gjatë natës.

Nëse përdorni të ndara, thjesht futini në ujë të ftohtë ndërsa përgatitni proshutën.

Përgatitja e proshutës

Vendoseni proshutën në një tigan të madh. Prisni qepën në gjysmë dhe lyeni me karafil.

Prisni selinon dhe karrotën në disa copa dhe shtoni këto dhe erëzat në tenxhere.

Gatuani proshutën

Shtoni ujë të ftohtë aq sa të mbulojë përmbajtjen e tiganit dhe lëreni të vlojë. Hiqni çdo shkumë nga sipër, ulni zjarrin dhe ziejini për rreth dy orë e gjysmë deri në tre orë, derisa mishi të jetë i butë dhe i gatuar deri në fund (nëse keni një termometër ushqimi, temperatura e brendshme duhet të jetë të paktën 60 C).

Fikni zjarrin dhe lëreni proshutën të ftohet në lëng.

Filloni bazën e supës

Kullojeni proshutën duke ruajtur lëngun e gatimit por duke i hequr perimet. Shkrini gjalpin në një tigan të madh, shtoni qepën e grirë dhe gatuajeni për rreth pesë minuta, që të zbutet. Shtoni karotën e copëtuar dhe gatuajeni edhe për pesë minuta të tjera.

Shtoni bizelet

Hidhni bizelet (të kulluara, nëse i keni lagur), i trazoni të lyhen me gjalpë dhe më pas shtoni një litër lëng proshutë (nëse nuk keni lëng të mjaftueshme për gatim, plotësoni me ujë). Lërini të ziejnë, më pas ulni zjarrin dhe gatuajeni derisa bizelet të fillojnë të shpërbëhen (bizelet e plota do të marrin më shumë kohë për t'u gatuar sesa ato të copëtuara dhe gjithashtu mund të kërkojnë më shumë lëngje).

Pritni proshutën dhe përfundoni supën

Ndërkohë, hiqni proshutën nga kockat dhe grijeni. Pasi bizelet të jenë bërë, përdorni ujë apo lëng për të holluar supën, nëse është e nevojshme.

Shtoni proshutën dhe shërbejeni

Përzieni pjesën më të madhe të proshutës së grirë në supë dhe shërbejeni me pak më shumë proshutë të hedhur sipër.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë