Shkencë

Ekspertët janë shumë afër krijimit të çamçakëzit anti-Covid

Ndalimi i Covid-19 me një çamçakëz, kjo është ajo që po përpiqen të bëjnë studiuesit e Universitetit të Pensilvanisë në SHBA duke zhvilluar një produkt inovativ që do të reduktonte në mënyrë drastike mundësinë e kontraktimit të infeksionit duke reduktuar ngarkesën virale të virusit dhe infektimit.

Ja si funksionon:
Përbërja e çamçakëzit nuk është ai klasik që shumë prej nesh janë përdorur për të përtypet gjatë ditës. Është një grup i proteinave bimore që do të jenë në gjendje për të “kapur” Sars-Cov-2 me përfitimet përshkruar vetëm.
Në këtë mënyrë do të mund të reduktohej transmetimi i pështymës, arsyeja kryesore me të cilën njerëzit infektohen. Siç lexojmë në revistën në të cilën është publikuar studimi, “Molecular Therapy” , nga testet e para të kryera në laborator shihet se, nëpërmjet përtypjes, fuqia e virusit zvogëlohet sepse ky polimer (molekula e madhe) do të ishte në gjendje, për të kapur proteinën Spike me të cilën virusi lidhet me qelizat njerëzore dhe i infekton ato.

Virusi qëndron “në gojë”
Falë mjetit të ri, pra infeksioni do të bllokohej brenda gojës pa mundur të transmetohej tek ata që kemi afër. Testet kanë treguar se si ky çamçakëz i veçantë është efektive edhe kundër varianteve aktuale të Covid-19. Është e qartë se ky nuk është as një kurë dhe as një zgjidhje përfundimtare e problemit dhe ata presin që eksperimentet live të kuptojnë se si do të sillet realisht në gojën e njerëzve pozitivë në Covid-19, sa do të jetë shkalla e suksesit.
“Sars-cov-2 replikohet në gjëndrat e pështymës dhe ne e dimë se kur dikush është i infektuar, teshtin, kollitet apo bisedon, pjesë e këtij virusi të arrijnë tek të tjerët. Ky çamçakëz ofron mundësinë për të neutralizuar virusin në pështymë, duke na ofruar një mënyrë të thjeshtë për të reduktuar një burim transmetimi ,” shpjegon Daniell.
Përbërja e çamçakëzit.


Në vend që të përbëhet nga një përzierje sheqeri dhe shijesh, çamçakëzi i përdorur për këtë eksperiment nxirret nga një marule e modifikuar gjenetikisht, e rritur me teknika “hidroponike” (tretësirë ujore) për ta bërë të përtypshme si të gjithë çamçakëzët në treg.
“Ky është një hulumtim i fazës së hershme, që do të thotë se eksperimentet e kryera në laborator në kushte të kontrolluara nuk mund të krahasohen me situata reale, të cilat janë dinamike dhe kurrë të njëjta, ” shpjegon Paolo Pera i Universitetit të Genovas.
“Sado që të jetë tërheqëse, edhe në nivel komercial, sigurisht që jemi larg nga një produkt i vërtetë. Duke qenë se pështyma përfaqëson një burim të rëndësishëm ngjitjeje, do të ishte një zgjidhje e mirë, por nuk duhet të mashtrojmë veten. Në çdo rast, studimi konsiderohet “shumë interesant, origjinal dhe premtues”, thotë profesoresha Elena Maria Varoni e Universitetit të Milanos.
Ekspertët shtojnë se ky studim hap derën për një qasje të re dhe të thjeshtë, që synon të reduktojë mundësinë e transmetimit nëpërmjet pështymës dhe, rrjedhimisht, aerosolëve që janë përgjegjës për transmetimin e virusit.
Pyetja kryesore që disa studiues i bëjnë vetes është: Sa kohë do të duhet të mbahet çamçakëzi?
“Ky çamçakëz mund të ketë perspektiva emocionuese në një mjedis klinik, për shembull duke reduktuar përhapjen në tek dentistët apo spitalet dhe të përdoret së bashku me metodat aktuale si maskat e fytyrës dhe vaksinimi. Mendohet që duhet të përtypet rreth 2 minuta, “thotë virologia e Universitetit të Leeds, Grace Roberts.
Ekspertët shpjegojnë se kjo metodë nuk mund të konsiderohet si një zgjidhje sepse virusi mund të transmetohet edhe përmes hundës dhe syve, por është një hap tjetër themelor përpara në luftën kundër pandemisë globale.

Burimi:Il Giornale/ Përshtati: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë