Lexo me "Si"

5 librat më të bukur që mund të lexoni për jetën e Princeshë Dianës

Me rastin e 60-vjetorit të lindjes së Princeshës Diana të Uellsit, ja një seri librash të rekomanduar për të lexuar në lidhje me jetën e saj

Historia e Princeshës Diana është e njohur dhe e njohur mirë, por pavarësisht vdekjes së saj, ajo vazhdon të jetë një ikonë dhe një mit. Shumë kanë shkruar për të dhe historia e jetës dhe vdekjes së saj vazhdon të tërheqë vëmendjen dhe të magjepsë shumë njerëz. Disa prej tyre e kanë ndjekur atë me dashuri kur ajo ishte gjallë, por ndoshta me vdekjen e saj të diskutueshme, princesha e trishtuar gjeti shenjtërimin e saj.

“Lady Diana. The Betrayed Princess” nga Nicholas Davies

Pavarësisht se është një personazh jashtëzakonisht i njohur, e cila ka mbushur shumë faqe të gazetave dhe revistave, pak dihet për jetën private të Diana Spencer. Kjo biografi tregon për tradhtitë, dashuritë, keqkuptimet, të një prej personazheve më të famshëm dhe të diskutuar të kohërave tona, frikërat e saj, ankthin, dashurinë e saj. Nicholas Davies, një gazetar i njohur britanik, intervistoi miq, të afërm dhe shërbëtorë të çiftit mbretëror, duke krijuar një libër që tregon me besnikëri jetën e Dianës, sekretet e saj, problemet e saj. Ajo gjithashtu zbulon detaje intime të marrëdhënies së saj me Princin Charles...

“Diana. The True Story of Her in Her Words” nga Andrew Morton

Një ikonë e paharrueshme, të cilën ky libër me kapituj të rinj të pabotuar e sjell me rastin e 20-vjetorit të vdekjes së Princeshës Diana. Siç do të zbulohej vetëm pas vdekjes së saj, ky libër u shkrua me bashkëpunimin e plotë të Andrew Morton, gazetare hulumtuese, e cila tregon gjithë të vërtetën për familjen mbretërore në një portret të ndershëm dhe pa paragjykim të një prej personazheve më me ndikim të kohës.

“The last secret of Lady Diana” nga Luciano Regolo

Njëzet vjet më parë ajo vdiq dhe për të gjithçka është shkruar dhe thënë, duke gërmuar në thashetheme të vërteta dhe të pretenduara të saj private. Sidoqoftë, ana e saj më intime nuk është zbuluar kurrë, drita që i drejtonte hapat e saj, duke e çuar nga zemërimi dhe frika në të cilën kishte rënë pas shkëputjes me Princin Charles në qetësinë e sinqertë me të cilën kishte përqafuar kauza të mëdha humanitare si p.sh. beteja, mbështetje për pacientët me AIDS, fëmijët e pastrehë, jetimë dhe të sëmurë. Ekziston një rrugë e fshehtë që i ka dhënë paqe shpirtit të saj nga dhimbja.

Për herë të parë ky libër, me një seri dëshmish të pabotuara, rindërton evolucionin e brendshëm të princeshës, në të cilën disa takime të mëdha luajtën një rol themelor. Prologu ishte ai me Gjon Palin II në 1985, për të cilin ajo u tha miqve të saj “ishte momenti më i shenjtë i jetës sime, deri më tani”; atëherë shpërtheu Nënë Tereza në jetën e saj. Miqësia me Shenjtoren e Kalkutës, e cila u zhvillua përtej takimeve të përjetësuara nga reporterët, e preku atë thellësisht. Dhe e shtyu atë në një vizion tjetër të jetës, e çoi atë në shërbim të më të dobëtit dhe më të voglit. Pikërisht për këtë arsye dhe jo për skandalet e saj, “qiriu” i legjendës së saj nuk është shuar kurrë dhe Althorp (shtëpia e Spencers, familjes së ndjerë të princeshë Dianës) është ende destinacioni i pelegrinazheve të vazhdueshme të njerëzve që e kanë dashur atë dhe do ta duan gjithmonë zemrën e saj bujare.

“Diana's last summer” nga Antonio Caprarica

Më 28 gusht 1996, ditën në të cilën divorci mbretëror u zyrtarizua, filloi një jetë e re për Princeshë Dianën. “Princesha e trishtuar”, e shtypur nga pesha e monarkisë, e cila më pak se një vit më parë kishte rrëfyer publikisht brishtësinë e saj dhe kishte zbuluar tradhtitë e burrit të saj, ishte kthyer në një person rrezatues, më e vetëdijshme, e interesuar vërtet për fatin e më të dobëtit, e vendosur për të mbrojtur marrëdhënien me fëmijët e saj dhe të drejtën e saj për lumturi. Një simbol i bukurisë dhe ndjeshmërisë, i cili errësonte imazhin e Kurorës Angleze; personazhi më tërheqës për ata fotografë dhe reporterë që do të kenë një rol jo dytësor në fundin e saj dramatik.

Rrëfimi i Antonio Caprarica fillon nga këtu, me synimin për ta kthyer Dianën në historinë e saj: atë autentike, private që furia e mediave e ka varrosur nën zbulime të pabesueshme, teori konspirative dhe thashetheme. Marrëdhënia me mjekun pakistanez, Hasnat Khan - i vetmi njeri që nuk tradhtoi sekretet dhe besimet e princeshës, fushatat humanitare, pushimet e fundit me fëmijët, takimi me Dodi al-Fayed: disa muaj që i paraprijnë rrëzimit në tunelin e Almës në Paris, i rikonstruktuar në një rrëfim me ritëm dhe imazhe kinematografike, tregon një grua gjithmonë të vendosur midis zgjuarsisë dhe dinakërisë, bujarisë dhe lidhjes me privilegjet.

“H. P. The last driver of Lady Diana” nga Beppe Sebaste

Princeshë Diana thuhet se ka vdekur për shkak të shoferit të saj, Henri Paul, por ndoshta e kundërta është e vërtetë. Ky roman fillon pikërisht nga këtu: i goditur nga vdekja e princeshës dhe fati i shoferit të saj, Sebaste niset në Paris në një kërkim që përfundon duke u bërë një inskenim absolut i së vërtetës dhe humbjes së letërsisë.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë