Njerez

Të zhveshur lakuriq dhe në temperatura të ulëta, policia serbe dëbon emigrantët nga kufiri me Maqedoninë (video)

Të zhveshur lakuriq dhe në temperatura të ulëta, policia serbe dëbon emigrantët nga kufiri me Maqedoninë (video)

Nga Gazeta 'Si'-Pamje shokuese vijnë nga kufiri i Serbisë me Maqedoninë e Veriut, ku sipas grupeve të të drejtave të njeriut burra të zhveshur dhe në temperatura shumë të ulëta detyrohen të kthehen nga kufiri serb në Maqedoninë e Veriut.

Videot janë dëshmi e përshkallëzimit të keqtrajtimit të emigrantëve në kufijtë europianë, shkruan The Guardian.

Legis, OJQ në Maqedoninë e Veriut, thotë se videot janë filmuar nga një vendas në afërsi të fshatit Lojanë, afër kufirit me Serbinë.

OJQ-ja pretendon se incidenti ishte i dyti gjatë një periudhe 24-orëshe, kur ajo pretendon se më shumë se 50 njerëz u detyruan të zhvishen lakuriq ose me të brendshme nga autoritetet serbe përpara se të ktheheshin me forcë në Maqedoninë e Veriut.

Legis thotë se stafi i saj lokal më vonë arriti të bisedojë me burrat, të cilët e identifikuan veten si sirianë.

Jasmin Redjepi, president i Legis, tha se reagimet "shqetësuese dhe degraduese" erdhën menjëherë pas një samiti të bashkëpunimit kufitar BE-Serbi, që synonte forcimin e kufirit serb kundër operacioneve të kontrabandës me njerëz.

“Këto incidente ndodhin kur BE përgatit kufizime për emigrantët në rrugë, dhe në këtë rast vetëm disa ditë pas një samiti të bashkëpunimit kufitar BE-Serbi. Më pas shohim ndikimin dhe pasojat e drejtpërdrejta”, tha Redjepi.

Edhe pse ka pasur raportime për zhveshjen e emigrantëve në kufijtë e tjerë europianë, Redjepi thotë se kjo është hera e parë që raportohet në kufirin ndërmjet Serbisë dhe Maqedonisë së Veriut.

Rados Gjuroviç, drejtor ekzekutiv në Qendrën për Mbrojtjen e Azilit në Serbi tha se stafi i tij kishte parë një rritje të llogarive të kthimit nga Serbia në Maqedoninë e Veriut që nga fillimi i vitit. 

“Mund të themi se tani është një praktikë e rregullt,” tha ai.

Dunja Mijatović, komisionere për të drejtat e njeriut në Këshillin e Europës, tha: “Raportet e fundit të supozimit të kthimit nga oficerët e policisë serbe në kufirin me Maqedoninë e Veriut, të karakterizuara nga trajtimi i keq dhe degradues dhe grabitja e migrantëve, ndoshta duke përfshirë ata që përpiqen të kërkojnë azil, kërkojnë hetim të shpejtë dhe efektiv nga autoritetet shtetërore.”

“Këto incidente nuk janë vetëm shqetësuese, por edhe tregues të një tendence më të gjerë, shqetësuese midis vendeve anëtare të Këshillit të Europës," tha ajo. “Këto veprime duket se shkelin konventën europiane për të drejtat e njeriut, e cila ndalon rikthimin dhe dëbimet kolektive, si dhe standarde të tjera ndërkombëtare që kërkojnë sigurimin e aksesit të vërtetë dhe efektiv në azil për ata që e kërkojnë atë.”

Mijatoviç tha se abuzimi që dukej se po ndodhte në kufirin e Maqedonisë së Veriut ishte tregues i keqtrajtimit të njerëzve vulnerabël në kufijtë anembanë Europës, duke e quajtur fenomenin e përhapur të kthimit të paligjshëm një "problem urgjent pan-europian".

Redjepi bëri thirrje për "një hetim nga zyrat e Ombudsmanit të Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë, dhe që monitoruesit e të drejtave të njeriut të lejohen të vëzhgojnë operacionet e policisë, duke siguruar që dhuna dhe dehumanizimi të mos vazhdojnë të lihen në errësirë".

Policia serbe nuk iu përgjigj kërkesave për koment.

Burimi: The Guardian/Përshtati Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë