Propozim i SI

Superfuqitë e boronicës dhe manaferrav: Si e rritën Peruja dhe Meksika prodhimin me qindra herë në vetëm 10 vjet?

Carlos Gereda nuk e dinte se çfarë po fillonte kur solli disa boronica në shtëpi në Peru nga Kili në vitin 2006.

Ai ishte kurioz të dinte nëse ata do të rriteshin në tokën e tij të lindjes. Nuk e kishte idenë se eksperimenti i tij i thjeshtë do të ndihmonte në shndërrimin e Perusë në eksportuesin kryesor të boronicës në botë.

Carlos Gereda

E gjithë kjo ndodhi në pak më shumë se një dekadë – në të njëjtën kohë kur Meksika po ngjitej në renditjen e eksportit të mjedrës për të rivalizuar liderin e tregut, Rusinë. Një kombinim i klimës dhe sipërmarrësve të zgjuar e kanë bërë Amerikën Latinën një “yll” të këtij tregu.

Rritja e tyre e mprehtë në prodhimin e frutave mund të japë mësime për të tjerët mes frikës në rritje për sigurinë ushqimore pas pushtimit rus të Ukrainës. 

Bumi i boronicës në Peru

Rritja e prodhimit dhe eksporteve të boronicës në Peru u mbështet nga investimet nga disa prej përpunuesve kryesorë të frutave në vend.

Gereda importoi 14 lloje të bimëve të boronicës nga Kili. Kjo rriti prodhimin nga vetëm 30 ton në 2010 në më shumë se 180.000 ton në vit, duke e bërë Perunë prodhuesin e dytë më të madh në botë pas Shteteve të Bashkuara. 

Boronicat tani janë një biznes prej 1 miliard dollarësh në vit në Peru.

Boronicat janë një biznes i madh globalisht. Analists Index Box thotë se tregu i boronicës kishte vlerë 8.3 miliardë dollarë në vitin 2021 dhe do të rritet "dukshëm" për pjesën tjetër të dekadës, me kërkesën që tejkalon 2 milion ton në vit deri në vitin 2030.

Mendimi i Gereda-s se klima peruane do t'i përshtatet boronicave është shpaguar, pjesërisht falë klimës së favorshme të vendit. Por ndryshimi i klimës ka ndikuar gjithashtu në ngritjen e Meksikës si një superfuqi e frutave.

Rritja e mjedrës së Meksikës

Ekspertët parashikojnë se Meksika mund të kalojë Rusinë si eksportuesi kryesor i mjedrave, me eksportet në janar-mars 2022 me 22.5% nga një vit më parë. Ndryshimi i klimës nënkupton që fermerët meksikanë mund të korrin edhe në dimër, kur çmimet janë më të larta.

Në përgjithësi, prodhimi i mjedrës në Meksikë është bërë 128 herë më i madh në vetëm 20 vjet, duke u rritur nga vetëm 6 ton në 1986 në mbi 146.000 ton në 2020 , i ndihmuar nga ndryshimi i klimës që lejon fermerët të rritin boronica në vjeshtë, dimër dhe pranverë.

Meksika gjithashtu prodhon 10% të luleshtrydheve në botë dhe është prodhuesi i tretë më i madh i luleshtrydheve. Prodhimi në vitin 1961 ishte rreth 25.000 ton, por deri në vitin 2020 vendi po prodhonte 558.000 ton.

Eksportet e përgjithshme të manaferrave janë me vlerë 3 miliardë dollarë në vit në Meksikë, duke i bërë manaferrat eksportin e tretë më të vlefshëm të ushqimit të vendit pas birrës dhe avokados – madje duke tejkaluar tekilën dhe mezkalin së bashku.

Burimi: Weforum/Përshtati Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë