Vende dhe Udhetime

“Stendhal”: Sindroma e ekspozimit ndaj veprave të artit në qytete që shkakton panik

Për disa vizitorë në Firence, simptomat si këputje gjunjësh apo lodhje e pashpjegueshme ka të bëjë me bollëkun e artit të madh të qytetit.

Sindroma e Stendalit thuhet se është një gjendje psikosomatike e shkaktuar nga ekspozimi ndaj pasurisë artistike. Emrin e ka marrë nga shkrimtari francez Marie-Henri Beyle, i njohur më mirë me pseudonimin Stendhal, i cili në vitin 1817 shkroi për udhëtimin e tij në Firence: "Isha në një lloj ekstaze nga ideja për të qenë në Firence… Më pushtoi një rrahje e fortë e zemrës, burimi i jetës u tha brenda meje dhe unë eca me frikë të vazhdueshme se mos rrëzohesha në tokë”.

Sindroma u përshkrua klinikisht si një çrregullim psikiatrik në 1989 nga Graziella Magherini, një psikiatre në Spitalin Santa Maria Nuova të Firences. Magherini vëzhgoi 106 pacientë, të gjithë turistë, të cilët përjetuan marramendje, halucinacione dhe depersonalizim gjatë shikimit të veprave të artit si skulpturat e Michelangelo dhe pikturat e Botticelli. Ata po pësonin "sulme paniku, të shkaktuara nga ndikimi psikologjik i një kryevepre të madhe dhe të udhëtimit", tha Magherini në 2019.

Rastet e sindromës vazhdojnë të raportohen edhe sot.

"Ndodh zakonisht 10, 20 herë në vit në disa njerëz që janë shumë të ndjeshëm dhe ndoshta kanë pritur gjithë jetën për të ardhur në Toskana", tha Simonetta Brandolini d'Adda, presidente e shoqatës të artit Friends of Firence.

"Veprat e artit ikonë janë vërtet dërrmuese. Disa njerëz humbasin duke i parë dhe kam parë shpesh njerëz që fillojnë të qajnë".

Lindja e Venusit nga Botticelli duket të jetë një shkas i veçantë.

"Ne kemi pasur raste epilepsie përpara Venusit," tha Eike Schmidt, drejtori i galerisë Uffizi.

“Një zotëri gjithashtu pësoi një atak në zemër”.

Ai zotëri ishte Carlo Olmastroni, një burrë 68-vjeçar nga qyteti toskan, i cili u ‘shemb’ në Uffizi në dhjetor 2018.

"Unë iu afrova "Lindja e Venusit" të Botticelli dhe ndërsa admiroja atë mrekulli, kujtimet e mia u zhduket”, thotë Olmastroni. Historia e tij u mor me shpejtësi nga mediat në Itali dhe jashtë saj dhe u pozicionua si shembulli i sindromës Stendhal. Megjithatë, mund të shërbejë më saktë si një ilustrim i diçkaje tjetër: nxitimi i medias për të përhapur idenë romantike të sindromës Stendhal, pavarësisht se është një problem i vështirë për të folur. Sigurisht, në rastin e Olmastronit, diçka tjetër ishte në lojë.

"Diagnoza nuk ishte sindroma Stendhal, siç menduan disa në mënyrë më romantike, por mbyllja e dy arterieve koronare. Ndoshta, duke admiruar Lindjen e Venusit, ata vendosën se nuk kishte asgjë më të bukur për të parë dhe u kontraktuan", tha ai.

Fatmirësisht, Olmastroni u shërua, pjesërisht falë një defibrilatori që ishte instaluar një ditë para vizitës së tij dhe pjesërisht për shkak të pranisë së afërt të katër mjekëve, duke përfshirë dy kardiologë sicilianë që rastësisht vizituan Uffizi atë ditë. Ai i quan ata "engjëjt mbrojtës". Sikur të kishte pësuar sulm në zemër në shtëpi, mund të kishte qenë një histori tjetër; mbase, jo për ta sëmurë, Firence i shpëtoi jetën.

Problemi që kanë shumë profesionistë me përshkrimin e sindromës Stendhal si çrregullimin e vet psikiatrik është se simptomat e tij janë shumë të vështira për t'u analizuar.

"Ndonjëherë në Uffizi, disa vizitorë kanë probleme me zemrën, ose ndihen të sëmurë", thotë Cristina de Loreto, një psikoterapiste që jeton dhe punon në Firence. "Por mund të jetë thjesht të qenit në një hapësirë ​​të mbyllur me qindra njerëz të tjerë”.

Një reagim emocional ndaj artit, tha ajo, nuk përbën një çrregullim psikiatrik, edhe nëse ai çon ose kontribuon në simptoma shqetësuese ose të rrezikshme. “Në momentin kur jeni duke vëzhguar një vepër arti, ka zona specifike të trurit që aktivizohen, është si kur shihni një burrë apo grua të bukur por nuk mjafton të thuash se është një sindromë. Nuk është vërtetuar ende dhe nuk mund ta gjeni në manualin e çrregullimeve mendore", thotë de Loreto.

De Loreto beson se diçka tjetër mund të jetë në lojë: që pritshmëritë e turistëve nga Firence janë aq të larta, të nxitura nga jehona që i jep media veprave të saj artistike, saqë gjithçka bëhet e tepërt kur ata më në fund e vizitojnë. “Mund të jetë një profeci e vetë-përmbushur, e cila i bën disa turistë të ndjejnë diçka në ajër në Firence”, tha ajo.

Në këtë drejtim, sindroma e Stendalit mund të lidhet me sindromën e Jerusalemit, ku shumë vizitorë të qytetit të shenjtë “zhgënjehen” nga ajo që presin dhe sindroma e Parisit, e cila bën që turistët të kenë simptoma akute psikiatrike pasi zbulojnë se kryeqyteti francez nuk përputhet me pritshmëritë e tyre jorealiste të larta.

Fjalët e vetë Stendalit “një lloj ekstaze nga ideja e të qenit në Firence” duket se i japin njëfarë besimi kësaj teorie. Ndoshta një profeci vetë-përmbushëse është gjithashtu në lojë në mbulimin mediatik të rasteve të supozuara të sindromës Stendhal, si ai i Olmastronit. Gazetarët, të magjepsur nga ideja romantike për t'u bërë "të sëmurë nga arti", i diagnostikojnë njerëzit me dëshirë nga larg.

"Këtu në Firence, si në Venecia, mund të marrësh frymë arti", thotë Paolo Molino, një psikoterapist. "Kudo që të kthehesh në qendër të qytetit, pengohesh në diçka të bukur”.

Megjithatë, Molino pajtohet me Di Loreton se është e vështirë të përshkruhet sindroma e Stendhal si një gjendje më vete, ose të veçohen simptomat e saj nga ato që mund t'u ndodhin udhëtarëve të lodhur, të dehidratuar ose ndryshe të mbingarkuar. Shqetësimi i tij nuk është aq shumë me çështjen “e vrasjes” së turistëve nga Firence, por më tepër me turistët që “vrasin” Firencen.

“Të jesh në Firence është si të jesh në Disneyland për art”, tha ai. "Nuk më pëlqen kjo. Më pëlqejnë vendet e banuara, më pëlqen të vij të shoh djalin, të jem në gjendje të eci pa pasur nevojë të luftoj nëpër turma".

Pasi ka jetuar në Firence që kur ishte adoleshent, Molino tani është një nga shumica e banorëve që zgjedh të shmangë turmat dhe rrjedhimisht dhe të shmangë qytetin.

"Unë kurrë nuk shkoj në qendër të qytetit nëse nuk kam një punë shumë të rëndësishme", tha ai.

Molino pohon se pasuria e artit të Firences të cilën ne e vlerësojmë pikërisht për shkak të asaj që na tregon për jetën dhe gjendjen njerëzore e kishte bërë qytetin që të mos kualifikohej më si një "vend i banuar".

Burimi: BBC. Përshtati: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë